Eerste film met Rutger Hauer op filmfestival

Rutger Hauer maakte in 1956 zijn debuut als acteur in de film 'Rust en Ruimte', die in opdracht van de gemeente Schiermonnikoog werd gemaakt. Fragmenten daarvan worden zondag 9 november op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden vertoond.

De organisatie was niet zeker of het Hauer is die op de film is te zien. Voormalig AVRO-cameraman Dirk Kool bevestigt echter dat het de beroemde acteur is. Volgens correspondent Bouke Henstra van de Leeuwarder Courant is het zeker. Hij was bij de opnames en heeft daar ook nog foto's van, aldus Kool. Hij maakte het originele zestien-millimeterfilmpje geschikt voor moderne filmprojectie-apperatuur.

De framenten waar Hauer in speelt, maken tijdens het festival deel uit van een compilatiefilm over de Friese Wadden, met opnamen uit de periode 1930-1970. Hauer is in de film aan het kuipjessteken. Glijdend van een glijbaan probeert hij een stokje door een ring te steken. Als de ring wordt gemist, kantelt een emmer, waardoor de ringsteker nat wordt. Hauer stak mis, maar wist het water toch te ontwijken.



NieuwsFilm

meest populair