Geld voor subsidieregeling speelfilms lijkt al op

Er is dit jaar al voor 41 miljoen euro een beroep gedaan op de fiscale subsidieregeling voor speelfilms, terwijl het budget maar 23 miljoen bedraagt. Het is dan ook twijfelachtig dat er nog geld overblijft om de regeling volgend jaar voort te zetten.

Dat blijkt uit stukken die het ministerie van Financiën dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De betreffende regeling maakt het voor particulieren mogelijk om fiscaal gunstig te investeren in speelfilms. Het kabinet wilde er volgend jaar mee stoppen, omdat het verlenen van belastingvoordelen aan particulieren ook tot misbruik kan leiden.

Maar de Tweede Kamer heeft bedongen dat de fiscale stimulans nog één jaar in stand blijft, in afwachting van een andere subsidieregeling voor speelfilms. Voor dat extra jaar is echter geen apart budget beschikbaar. Het voortzetten van de regeling moet betaald worden uit het geld dat dit jaar overblijft.

Nu het aantal aanvragen bijna tweemaal zo groot is als het beschikbare bedrag, lijkt er weinig kans op dat er voor 2004 nog iets overschiet. Maar D66-Kamerlid Bakker, die zich sterk heeft ingespannen om de fiscale regeling nog een jaar voort te zetten, ziet het niet zo somber in. Hij wijst er op dat er de afgelopen jaren steeds geld is overgebleven omdat aanvragen werden afgewezen of omdat speelfilms uiteindelijk niet doorgingen.

Bovendien is er volgens Bakker nog zo'n 15 miljoen over van vorig jaar. Dat bedrag moet bij de 23 miljoen worden opgeteld. ,,Maar als het hele budget wordt toegekend, dan houdt het inderdaad op.''



NieuwsFilm

meest populair