Nederlandse docu's van 1945 tot 1965 op IDFA

Het zestiende documentairefilmfestival IDFA geeft dit jaar extra aandacht aan de hoogtijjaren van de Nederlandse documentairefilm tussen 1945 en 1965. Dat maakte festivaldirecteur A. Derks dinsdag bekend. Het festival is van 20 tot 30 november in Amsterdam.

Tijdens de IDFA zijn in tien dagen ruim 200 documentaires te zien, verdeeld in een aantal categorieën. Wat dit jaar opvalt in de drie zogenoemde competitieprogramma's met in totaal 61 documentaires, is het geringe aantal Nederlandse producties: slechts zes, waarvan in de competitie First Appearance maar één nationale debuutfilm (Scheppers van Chai Locher).

Derks vindt dat de kwaliteit van de Nederlandse producties achteruit is gegaan. ,,De huidige tendens is dat de makers op de vierkante centimeter bezig zijn. Het lijkt op navelstaren, de grote verhalen worden gemeden.'' Het bevreemdt haar dat de wereld in vuur en vlam staat en dat dat alleen is terug te vinden in actualiteitenprogramma's en niet in documentaires.

IDFA opent 20 november met Capturing the Friedmans, een reconstructie van een seksschandaal, van Andrew Jarecki. Tijdens IDFA 2003 staat de Oostenrijkse filmmaker Ulrich Seidl centraal met onder meer een retrospectief van zijn werk. Ook zijn onder de noemer USA TODAY achttien films te zien over de machtspolitiek van de Verenigde Staten.

Bovendien staan discussies, talkshows, masterclasses en seminars op het programma. IDFA vindt onder meer plaats in De Balie, de Stadsschouwburg en Paradiso. De prijsuitreiking van de bekroonde documentaires is op vrijdag 28 november.



NieuwsFilm

meest populair