Het nut van de Digital Copy

Marketingtool of daadwerkelijk nuttig?

Sinds 2007 verschijnen er met de regelmaat DVD en Blu-Ray uitgaven met een extra disc en/of code waarmee je een digitale kopie kunt downloaden voor gebruik op bijvoorbeeld je portable videoplayer. Een zeer aardige gedachte. De vele bestandformaten (zoals wmv, mpg4, iso, divx) gekoppeld aan de enorme hoeveelheid aan afspeelapparatuur (Ipod, PDA, laptop, PSP, Archos) maakt zo'n digitale kopie mogelijk minder geschikt dan een gemiddelde consument zou denken. Daarom de hamvraag "Wat hebben wij aan die digitale kopie?".

De digitale kopie die bekeken is, zit inbegrepen bij de DVD versie van Pixars animatiefilm Up (2009). Disney prijst de digitale kopie als volgt aan: De Disney Digital Copy is een snelle en makkelijke manier om je favoriete Disney-films te bekijken, waar en wanneer je maar wilt, op je pc of je draagbare mediaplayer. Disney-fans kunnen de film thuis op DVD kijken en door middel van de Disney Digital Copy kunnen ze hem overal mee naartoe nemen.



Downloaden en bestanden
In de DVD-hoes van Up zitten een extra cd en een instructieflyer met daarop een unieke activeringscode. De combinatie van cd en code moet een digital copy opleveren, te downloaden van de speciale website www.disneydigitalcopy.nl. Na het invullen van wat gegevens en uiteraard de activeringscode wordt er een pakketje gedownload naar een aangewezen map. Na het downloaden (snelheid is uiteraard afhankelijk van de snelheid van je verbinding) staan in de map twee videobestanden. Het eerste bestand is bijna 1,7 gB groot en heeft de titel Up_nl_[PC] meegekregen. Het andere bestand is nog geen 400 mB groot en heet Up_[Portable].

Gebruik
Beide bestanden zijn WMV bestanden en zijn op de PC af te spelen via Windows Media Player en helaas niet via andere bekende videoplayers als Quicktime, VLC en Media Player Classic. Zoals de bestandsnamen al aangeven is het bedoeld om ze te gebruiken op de PC (Up_nl_[PC]) en op een portable device (Up_[Portable]). De bestanden worden in Windows Media-formaat aangeleverd, waardoor draagbare apparaten volgens Disney compatibel moeten zijn met Windows Media PlaysForSure of met Certified for Windows Vista. Dit zijn bijvoorbeeld de huidige Windows mobilephones. De Portable versie is volgens Disney op slechts één draagbaar apparaat te plaatsen.

Videobestanden van de film
De videobestanden van de film Up zijn erg matig. De kwaliteit is redelijk, maar verder valt er weinig mee te doen. Er zit géén menu bij, de ondertitels ontbreken bij de Engelstalige Portable versie en de PC versie is enkel Nederlandstalig.

Conclusie
Het is vreemd dat de bestanden maar op één computer en op één portable player afgespeeld kunnen worden. Je zou zeggen dat de koper de rechtmatige eigenaar is en dat hij de kopie op al zijn afspeelapparatuur (voor eigen gebruik) zou moeten kunnen zetten, als hij dat wil. De kopie is immers eigendom geworden van de koper. Er is nog een beperking. De bestanden van de Digital Copy zijn alleen afspeelbaar met versies van Windows Media Player, waardoor heel wat draagbare players niet met het bestand kunnen omgaan. Denk bijvoorbeeld aan een PSP (Play Station Portable) en een hele reeks apparaten die (standaard) geen Windows Media Speler aan boord heeft. Ook blijkt dat het videobestand zelf, in dit geval Up, geen ondertitels heeft bij de Portable versie en dat de PC versie alleen in het Nederlandstalig is.
De Digital Copy is dus (nog) zeer beperkt voor optimaal gebruik. Het idee is geweldig, maar in de praktijk kan de normale gebruiker er weinig mee. Uiteraard weet de gevorderde gebruiker er wel raad mee, want door allerlei omwegen (converters) is er van alles mogelijk. Dit kan over het algemeen al met de gewone DVD versie, wat de Digital Copy alweer overbodig maakt. Kortom: De Digital Copy is overwegend een marketingtool en zeker niet zo handig als het misschien lijkt.

NieuwsFilm

meest populair