Voordat de eerste trailer uitkwam van de film, moesten fans een kamp kiezen. Het achterliggende idee was dat via Facebook zich drie legers moesten verzamelen. Aan de ene kant verzamelden zich de Loyal Subjects of the Red Queen (Helena Bonham Carter), aan de andere kant de Loyal Subjects of the White Queen (Anne Hathaway) en als laatste de Disloyal Subjects of the Mad Hatter (Johnny Depp). Dit duurde tot 23 juli, waarop de eerste trailer uitkwam. De eindstand was als volgt: de Red Queen had 12.727 fans, de White Queen 10.941 fans en de Mad Hatter 83.800 fans. Het moge duidelijk zijn om wie de eerste trailer voornamelijk zal draaien.
Het was een goed begin van de lange marketingcampagne, die steeds omvangrijker wordt. Maar hoe begon het met de film? Wat was de achterliggende gedachte achter de zoveelste verfilming van Alice in Wonderland? Hoe verliep het productieproces, het casten en wat voor dingen zijn er nog meer gebeurd omtrent deze film? Daar zal deze feature over gaan.
In 1951 werd de eerste versie van Alice in Wonderland uitgebracht, het was een animatiefilm. Met deze nieuwe film probeert Tim Burton het verhaal meer diepgang te geven, ook al wil hij naar eigen zeggen loyaal blijven aan de essentie van het oorspronkelijke verhaal. Volgens Burton slaagde de oorspronkelijke versie (en de overige versies ook) er niet in om een écht verhaal te maken. Het was in feite gewoon een serie vreemde gebeurtenissen en Alice speelde daarin de rol van een observant. Ze maakt de dingen mee, maar doet niet echt iets, zei Burton.
Toen Linda Woolverton in april 2007 begon met schrijven van het scenario werd het doel om een uitzonderlijke Alice in Wonderland te maken duidelijk gesteld en uitgevoerd. Het doel werd om de film "some framework of emotional grounding" te geven en "to try and make Alice feel more like a story as opposed to a series of events." Burton gaf ook nog aan dat de film voor hem niet voelde als een vervolg op een eerdere Alice in Wonderland film, en ook niet als een re-imagining. Het verhaal steekt nu als volgt in elkaar. Alice is zeventien jaar oud als ze tijdens een feestje in een Victoriaans landhuis een huwelijksaanzoek krijgt. Ze vlucht weg en volgt de White Rabbit naar zijn hol, waarna ze terechtkomt in Wonderland. Volgens White Rabbit is Alice eerder al daar geweest, in de tijd dat er nog vrede heerste onder de White Queen. Alice kan zich daar echter niets meer van herinneren, maar ziet zich toch gedwongen om samen met onder andere de Mad Hatter de gestoorde zus van de White Queen, de Red Queen, te verslaan en vrede te herstellen in Wonderland.
Zoals bekend is dit een 3D film, maar dit is niet op de conventionele manier gebeurd. Zo maakte men gebruik van gewone 2D camera's en zette men de beelden later om naar 3D. Regisseur James Cameron bekritiseerde Burton nog omdat het volgens hem niet logisch is om eerst in 2D te draaien en vervolgens om te zetten naar 3D. Dit hele proces verliep overigens niet vlekkeloos. De kritiek van Cameron is niet volledig terecht, aangezien de crew eerst andere technieken probeerde. Zo filmden ze eerst scènes met de motion capture techniek van Robert Zemeckis, die we onder andere hebben gezien in Beowulf en A Christmas Carol. Die scènes bevielen echter niet, waarop ze opnieuw begonnen. "We suited the Tweedles (Matt Lucas) and the Knave of Hearts (Crispin Glover) for motion capture," legt animation supervisor David Schaub uit, "The Knave is eight feet tall so we thought that motion capture would be the best method. But Crispin had to be on stilt for eye line purposes, so all of the captured images looked like a guy on stilts. It was clunky."
Burton voegde daar nog het volgende aan toe: "We discusses what we liked and don't like about motion capture. Personally, I think it looks weird." Doordat ze meerdere technieken hebben gebruikt bij het filmen zou het onderscheid tussen echt en special effects niet te zien zijn. Zo zijn de Tweedles en de Knave of Hearts gespeeld door echte acteurs, echter werden de lichamen van de acteurs uiteindelijk vervangen door geanimeerde varianten. Ook het grootste deel van Wonderland is CGI. "There is one significant prop where Alice steps into Wonderland and goes down some stairs. That was an amazing piece of architecture. But everything else is a CG environment," zei Schaub.
Voel dus maar mee met Mia Wasikowska, die de rol van Alice vertolkte. "It was three months of green screen, so I had to try and keep the energy up and remember that there will be an animated character in front of me. But it's hard when you're acting opposite nothing but sticky tape and tennis balls."
Vooral veel special effects dus, in deze nieuwe Burton. Of de film slaagt in z'n missie, weten we natuurlijk pas als we hem hebben gezien en dat kan vanaf 10 maart in de bioscopen.