Marktaandeel Nederlandse film bereikt recordhoogte

Het marktaandeel van de Nederlandse film lijkt naar een historisch hoogtepunt van rond de 14,5 procent te gaan groeien aan het einde van dit jaar. Dat voorspelt voorzitter W. Wolfers de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC).

Op het Nederlands Film Festival in Utrecht presenteerde hij de derde kwartaalcijfers van het bioscoopbezoek. In de eerste acht maanden van 2003 is het bezoek in ons land met 9 procent gestegen, ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In 2002 bedroeg deze groei in vergelijking met een jaar eerder slechts 1,26 procent.

Dit jaar zijn tot nu toe dan ook 26 miljoen Nederlanders naar de bioscoop geweest. Het aandeel van de Nederlandse films daarbij is 13 procent, een verdubbeling in vergelijking met drie jaar geleden.

Met nog een groot aantal producties die dit najaar uitkomen, zoals 'Phileine zegt sorry', 'Pietje Bell 2', 'Polleke' en 'Kees de Jongen' verwacht de NFC dat dit aandeel alleen maar verder zal groeien. De best bezochte Nederlandse productie van dit jaar tot nu toe is 'De schippers van de Kameleon' van regisseur Steven de Jong met 552.000 bezoekers. 'De Tweeling' van regisseur Ben Sombogaart trok tot nu toe 496.000 bezoekers.

Deze groei heeft volgens Wolfers te maken met een aantal nieuwe bioscopen in ons land, grote films, als de James Bond-film 'Die Another Day', maar ook van een veranderend publiek. Het aandeel veertigplussers stijgt en films worden steeds meer afgestemd op doelgroepen, stelt Wolfers.



NieuwsFilm

meest populair