'Phileine zegt sorry' negen Gouden Kalf-nominaties

De film 'Phileine zegt sorry' heeft op het Nederlands Filmfestival in Utrecht negen nominaties gekregen voor een Gouden Kalf. Dat maakte de Gouden Kalveren-jury maandagavond bekend.

De film van regisseur Robert-Jan Westdijk is genomineerd als Beste Lange Speelfilm. Daarnaast is de film, die ook het festival opende, onder meer genomineerd voor Beste Regie, Beste Acteur (Michiel Huisman), Beste Actrice (Kim van Kooten) en Beste Scenario.

De grote tweede op de nominatielijst is de film 'Van God Los' van regisseur Pieter Kuijpers. Deze rolprent kreeg zes nominaties, waaronder in de categorieën Beste Lange Speelfilm, Beste Regie, Beste Scenario en twee keer in Beste Acteur (Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber). Maandag kreeg de film tijdens de Filmdag voor scholieren overigens de PAUZE Jongeren Award uitgereikt.

Het bioscoopsucces 'De Tweeling' van regisseur Ben Sombogaart werd vier keer genomineerd, onder meer ook voor Beste Lange Speelfilm, Beste Regie.

In de categorie Beste TV Drama Lang zijn 'Najib en Julia' (Theo van Gogh), 'Klem in de Draaideur' (Peter de Baan) en 'De Ordening' (Pieter Kuijpers) genomineerd.

De Gouden Kalveren worden vrijdag op het slotgala van het Nederlandse Filmfestival uitgereikt. In totaal zijn er achttien categorieën voor een Gouden Kalf. Tijdens het gala wordt ook het Gouden Kalf voor de Publieksprijs uitgereikt. Die gaat naar de meest gewaardeerde speelfilm onder de festivalbezoekers. Op de openingsavond kreeg acteur Jan Decleir al een Gouden Kalf voor de Cultuurpijs.

In totaal deden 96 producties, waaronder zestien lange speelfilms, mee voor een Gouden Kalf.



NieuwsFilm

meest populair