Elia Kazan (94) overleden

De Amerikaanse filmregisseur Elia Kazan, onder meer maker van On the Waterfront en East of Eden, is zondag op 94-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft de advocaat van de regisseur bekendgemaakt.

Kazan, op 7 september 1909 geboren in Constantinopel, het huidige Istanbul, ontving Oscars voor Gentleman's Agreement (1947) en On the Waterfront (1954). Andere bekende films van hem zijn A Streetcar named Desire en Viva Zapata! In 1999 ontving hij een Lifetime Achievement Award van de Academy of Motion Pictures, die ook de Oscars uitreikt.

Onder leiding van Kazan braken zowel James Dean als Marlon Brando door. Behalve als filmmaker was Kazan ook actief als theatermaker, schrijver en acteur. In het theater was hij onder meer verantwoordelijk voor de Broadway-uitvoeringen van Death of a Salesman en Cat on a Hot Tin Roof.

De alom geroemde filmmaker was lange tijd omstreden nadat hij in 1952 voor de Huiscommissie voor On-Amerikaanse Zaken van communistenjager McCarthy had getuigd tegen acht toenmalige Hollywoodcollega's die, net als hij, in de jaren '30 lid waren geweest van de communistische partij.

In 1988 schreef Kazan een autobiografie, waarin hij onder meer zijn vele romances uit de doeken deed, waaronder een kortstondige affaire met Marilyn Monroe. Kazan trouwde in totaal drie keer, voor het laatst in 1982 met Frances Rudge. Uit zijn eerste twee huwelijken laat hij vier zoons en twee dochters achter.



NieuwsFilm

meest populair