'You don't know the truth!'

De meeste mensen zullen de quote 'You can't handle the truth!' wel herkennen. Inderdaad, dat zei Jack Nicholson in de film 'A Few Good Men'. Maar wie schreef de tekst? Dan is er ook nog het zinnetje met twee woorden 'As if', uit Clueless (1995), een quote die het 'Valley Girl'-dialect populair maakte.

En wat dacht je van deze: 'Forget it Jake, it's Chinatown', uit Roman Polanski's 'Chinatown' (1974). De antwoorden: Nicholson's uitspraak kwam uit de pen van Aaron Sorkin, 'As if' was het werk van Amy Heckerling en Robert Towne schreef 'Chinatown'.

In Amerika is een grootscheepse reclamecampagne gestart met beroemde uitspraken uit films en tv-series met daarbij de foto's van de schrijvers die de bekende oneliners aan de wereld schonken. De campagne is bedoeld om de aandacht te vestigen op het 70-jarig bestaan van het Amerikaanse Writers Guild (WGA), het schrijversgenootschap.

De campagne is niet gericht op het grote publiek, maar meer op de studio's en televisiebazen. Het genootschap gebruikt de reclames als drukmiddel voor meer salaris en erkenning voor de schrijvers. WGA onderhandelt binnenkort over een nieuwe cao met de productiemaatschappijen.



NieuwsFilm

meest populair