Ouderenbios krijgt senioren weer naar de film

Ouderenbios krijgt senioren weer naar de filmDe 'vijftig-plus-bios' jubileert volgende week. Vijf jaar geleden begon het in de Groningse Pathé-bioscoop met tien belangstellenden, nu maken er duizenden ouderen per week gebruik van in zes bioscoopzalen verdeeld over Nederland.

Er wordt een aparte film voor hen vertoond, het tarief wordt drastisch verlaagd en de bezoekers krijgen in de pauze een gratis kopje koffie en een plakje koek. In Groningen is het fenomeen, wegens het succes, al uitgebreid naar twee middagen per week: maandag en dinsdag.

,,Normale voorstellingen vinden ouderen te druk en te luid'', merkte initiator en Pathé-manager J. Smit destijds. Hij stelt al vijf jaar een speciaal programma samen voor de Groningse senioren. Het aanbod varieert van recente publieksfilms tot klassiekers die de bezoekers in hun jeugd al eens hebben gezien.

Het belangrijkste criterium waar de films aan moeten voldoen, is dat ze kwaliteit hebben. Het genre maakt niet eens zoveel uit. ,,Al moet er niet te veel seks of geweld in voorkomen: dan haken veel bezoekers af'', merkt Smit. Titels die de afgelopen maanden goed scoorden, waren Oscarkandidaat Zus & zo, de musical Ja zuster nee zuster, Hitchcocks Rear Window en Some like it hot. Voor de vertoning van The Sound of Music moesten zelfs stoelen worden bijgeplaatst.

De jubileumeditie van de vijftig-plus-bios bevat bij uitzondering een speciale voorpremière. Dinsdag 30 september worden de Groningse senioren gefîteerd op de in Venetië bekroonde Duitse film Rosenstrasse.



NieuwsFilm

meest populair