Gouveneursverkiezing Californië mogelijk uitgesteld

De campagnes van Arnold Schwarzenegger, porno-actrice Mary Carey en ruim 130 minder bekende kandidaten voor de gouverneurszetel van de staat Californië zouden nog wel eens een half jaar langer kunnen gaan duren. In een uitspraak van het 9e Amerikaanse gerechtshof waren de rechters het eens met de American Civil Liberties Union, die de procedure had aangespannen. Deze organisatie vindt dat de verkiezingen uitgesteld moeten worden, omdat in veel regio's in Californië nog verouderde stemmachines worden gebruikt.

Deze machines zorgden in Florida voor veel opschudding tijdens de presidentsverkiezingen van 2000. Bij het doorprikken van de stembiljetten op de plek van de juiste kandidaat bleven de doorgeprikte deeltjes, zogenaamde chads, aan de biljetten hangen. Hierdoor was de stem te onduidelijk en werd het formulier ongeldig.

De verkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor 14 oktober, maar worden nu mogelijk verplaatst naar maart. Tegen die tijd zouden de oude stemmachines vervangen zijn voor betere exemplaren. Volgende week doet het gerechtshof definitief uitspraak.



NieuwsFilm

meest populair