Nederlands publiek omarmt Franse documentaire

De Franse documentaire Etre et avoir heeft dit weekeinde zijn honderdduizendste bezoeker in Nederland getrokken. Dat heeft distributeur Contact Film maandag bekendgemaakt.

Het is voor een Franse film en zeker voor een documentaire zeer uitzonderlijk zoveel mensen naar de bioscoop (of in dit geval veelal filmhuis) te trekken. Contact Film heeft het aantal kopieën van Etre et avoir voor de Nederlandse theaters verdubbeld. Een woordvoerder rekent voor de komende maanden op nog eens 100.000 bezoekers.

Etre et avoir is een documentaire van de Franse regisseur Nicolas Philibert. Hij volgde een jaar lang de besognes van een klas van een lagere school in een leeglopend dorpje in de Franse Auvergne. In het klasje zitten dertien leerlingen, variërend in leeftijd van vier tot elf jaar. Een geduldige, liefdevolle docent, onderwijzer uit roeping, leert de scholieren lezen, schrijven, rekenen en ook omgaan met elkaar.

De productie kostte amper een miljoen euro en werd ondersteund door het Franse ministerie van Onderwijs. De film won het afgelopen jaar al verscheidene grote prijzen, waaronder een Europese Oscar voor beste documentaire. Niet alleen in Nederland is de film een groot succes. In Frankrijk, Engeland en Italië trok Etre et avoir miljoenen bezoekers, een record voor een Europese documentaire.

De vorige Franse productie die in Nederland zoveel bezoekers trok, was het sprookje Le fabuleux destin d'Amélie Poulain van regisseur Jean-Pierre Jeunet uit 2001. Meer dan 350.000 mensen bekeken in Nederland deze film.



NieuwsFilm

meest populair