Nederlandse films maken kans op Europese prijs

Vier Nederlandse filmproducties, waaronder twee co-producties, zijn genomineerd voor de European Film Awards 2003. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om De Tweeling van Ben Sombogaart, Verder dan de Maan van Stijn Coninx en de mede met Nederlands geld gemaakte films Dogville van Lars von Trier en Rosenstrasse van Margarethe von Trotta.

De filmprijzen zijn een Europees equivalent van de Amerikaanse Oscars. Van de 360 films die werden ingezonden voor selectie, heeft het bestuur van de European Film Academy er 43 gekozen die meedingen naar de verschillende prijzen. De awards zijn verdeeld over zestien categoriën, waaronder beste film, beste actrice, beste regisseur of beste cinematografie. De prijzen worden 6 december in Berlijn uitgereikt tijdens een gala-avond.

De Tweeling, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo, is ook ingezonden voor een eventuele Oscar-nominatie. Verder dan de Maan gaat op het Nederlands Filmfestival in Utrecht in première, dat op 24 september begint. De film vertelt het verhaal van een katholiek boerengezin tegen de achtergrond van de eerste maanlanding in de zomer van 1969. De hoofdrollen worden gespeeld door Huub Stapel en Johanna ter Steege.

De Nederlandse nominaties moeten het onder meer opnemen tegen 28 Days Later van Danny Boyle en Dirty Pretty Things van Stephen Frears.



NieuwsFilm

meest populair