Decleir krijgt Gouden Kalf voor Cultuurprijs

Jan Decleir ontvangt tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht op 24 september Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. Dat heeft de organisatie van het filmfestival dinsdag gemeld.

De acteur krijgt de onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. Decleir speelde hoofdrollen in de laatste twee Nederlandse films die een Oscar kregen: Karakter (1997) en Antonia (1995). De prijswinnaar heeft meer dan veertig korte Nederlandse en Vlaamse films op zijn naam staan waaronder Kruimeltje, Mariken en Het Sacrament. Hij is binnenkort te zien in De Passievrucht en Rosenstrasse.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 uitgereikt. De prijs is bestemd voor personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de filmcultuur in Nederland. Vorige winnaars waren onder anderen Louis van Gasteren (2002), Matthijs van Heijningen (1999) en Jeroen Krabbé (1996).

Budget gestegen

Het filmfestival heeft dit jaar van 24 september tot en met 3 oktober plaats en toont 77 nieuwe films, zo maakte directrice D. Boonekamp dinsdag bekend. Volgens haar gaat het goed met de Nederlandse film, wat onder meer blijkt uit het budget voor het evenement: 1,6 miljoen euro tegenover 1,3 miljoen vorig jaar.

Boonekamp deed dinsdag nog een oproep aan de politiek om door te gaan met filmstimuleringsmaatregelen, zoals de cv-constructie. Woensdag verspreidt het ministerie van Financien een rapport van een onderzoeksbureau over de resultaten van dergelijke maatregelen. ,,Ik heb een tussentijdse evaluatie gezien van dat rapport en de conclusies zijn positief. Door de regeling is er veel bereikt. Jammer dat het bureau geen aanbevelingen mocht doen.''



NieuwsFilm

meest populair