Film over de Amsterdamse taxioorlog

Er komt een film over de Amsterdamse taxioorlog in 2000. Dat heeft regisseuse Dana Nechushtan woensdag bekendgemaakt. Het wordt een thriller met de titel Nachtrit.

Nachtrit vertelt over een Amsterdamse taxichauffeur, die na veel gezeur een felbegeerde taxivergunning weet los te peuteren bij zijn werkgever. Als de nieuwe taxiwet wordt ingevoerd, blijkt zijn dure vergunning niets waard te zijn en blijft hij zitten met een torenhoge schuld. Op zoek naar een uitweg raakt de man verstrikt in een web van intriges, intimidatie en terreur, die toentertijd aan de orde van de dag was onder de Amsterdamse taxichauffeurs.

,,Het is een enorm spannende episode uit de Amsterdamse geschiedenis'', zegt Nechushtan, die ook meeschreef aan het scenario. ,,Het is eigenlijk vreemd dat de gebeurtenis tot nu toe zo onderbelicht is gebleven in tv-series en films.''

Necrocam

Toen eind jaren negentig de Taxiwet werd afgeschaft, kwamen er talloze nieuwe kleine taxibedrijven op. Dit gebeurde tot groot ongenoegen van vooral monopolist Taxicentrale Amsterdam, waarvan de chauffeurs soms honderdduizenden guldens hadden neergeteld voor een taxivergunning. Dit leidde in 2000 tot talloze rellen in de hoofdstad, waarbij oude en nieuwe taxichauffeurs met elkaar op de vuist gingen. Niet zelden moest de mobiele eenheid ingrijpen om de orde te herstellen.

Wie de hoofdrollen in de film gaan vertolken, kan de filmmaakster nog niet zeggen. De 32-jarige Nechushtan regisseerde onder meer de bekroonde films Necrocam en De Belager en oogstte veel lof met de NPS-serie Dunja en Desie.



NieuwsFilm

meest populair