Goede tijden voor Amerikaanse bioscoop

Het gaat erg goed met de Amerikaanse bioscopen. Zo goed zelfs dat het jaar 2003 de boeken in gaat als meest winstgevende jaar. Dit is vooral te danken aan films als 'Finding Nemo', goed voor $330 miljoen, en 'The Matrix Reloaded', die $279 miljoen in het laatje bracht. Geschat wordt dat het jaar 2003 een totaal van $3,9 miljard op zal opbrengen. Dat is twee procent meer dan de recordzomer van 2002. Hoewel twee procent niet veel lijkt hebben we het hier wel over verhoging van een slordige $78 miljoen.

Andere films die bij hebben gedragen aan het nieuwe record zijn 'Pirates of the Caribbean', die momenteel nog draait, maar nu al $270 miljoen heeft opgebracht, en 'Bruce Almighty' en 'X2: X-Men United', die beiden meer dan $200 miljoen opbrachten. Twaalf films haalden meer dan $100 miljoen op aan de box office, waaronder de weinig verrassende kassuccessen 'Terminator 3: Rise of the Machines', 'Bad Boys II', 'The Hulk' en 'Swat'. Maar ook "sleepers" (films die een langere aanlooptijd nodig hebben voor ze door een groot publiek ontdekt worden) als The Italian Job en Seabiscuit.

Tegenvallers waren er natuurlijk ook dit jaar. 'Terminator 3' deed het goed, maar scoorde lang niet zo goed als de eerste twee delen. Onder de maat werd er in de zomer van 2003 gepresteerd door 'Charlie's Angels: Full Throttle', 'Legally Blonde', 'Lara Croft: Tomb Raider' en 'The Fast and the Furious'.



NieuwsFilm

meest populair