Nederlands filmfestival koestert gouden generatie

Het Nederlands Filmfestival zet de nieuwe gouden generatie acteurs in de schijnwerpers. De acteurs van onder de dertig zijn namelijk bepalend voor de Nederlandse film in de komende decennia. Het festival trapt woensdagavond af in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Acteurs als Katja Schuurman, Fedja van Huet en Cas Jansen zijn volgens het festival anders dan voorgaande generaties. Ze komen vaak uit de soapwereld, beperken zich niet alleen tot bioscoopfilms en televisieproducties en hebben voor hun dertigste al een flinke dosis acteerervaring.

Op de openingsavond overhandigt staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur en Media) de Cultuurprijs aan filmmaker Louis van Gasteren voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. Zijn film 'In een Japanse stroomversnelling', over Nederlandse ingenieurs, die eind negentiende eeuw in Japan werkten, gaat donderdag in première. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn daarbij aanwezig.

Het festival wordt voor het eerst geopend met een documentaire. De film 'Ramses' van Pieter Fleury gaat dan in première. In totaal telt het festival dit jaar 83 producties, waaronder zes lange speelfilms, zoals 'Ja Zuster, Nee Zuster' van Pieter Kramer, 'Loenatik-de moevie' van Bobby Erhardt en 'Moonlight' van Paula van der Oest.

Gast van het jaar is regisseur Pieter Verhoeff, die vorig jaar op het festival twee Gouden Kalveren voor zijn film 'Nynke' binnenhaalde.



NieuwsFilm

meest populair