Deze geweldige twist in de scifi-film 'Dark City' veranderde in één seconde alles in de film

Deze geweldige twist in de scifi-film 'Dark City' veranderde in één seconde alles in de film

De scifi-film 'Dark City' heeft een twist die je nooit zou verwachten.

In 1998 kwam de scifi-film Dark City uit. Het kreeg toen positieve recensies, maar was een flop aan de box office. Desondanks werd de film uiteindelijk een cultklassieker. Dark City heeft een briljante twist die je nooit zou verwachten en die alles in de film in één seconde verandert. Let op: SPOILERS!

Dark City werd geregisseerd door Alex Proyas met in de hoofdrollen Rufus Sewell, William Hurt, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, Richard O'Brien en Ian Richardson. Proyas schreef ook het scenario samen met Lem Dobbs en David S. Goyer. Voor Dark City werd Proyas geïnspireerd door film noir uit de jaren 1940 en 1950, zoals The Maltese Falcon (1941).

Verhaal
De film begint met Murdoch (Sewell) die in een badkuip van een hotel ontwaakt met geheugenverlies. Hij ontvangt een telefoontje van Dr. Daniel Schreber (Sutherland), die hem aanspoort om het hotel te ontvluchten om een groep mannen, genaamd de "Strangers", die hem achternazitten te ontlopen.

Murdoch, die ontdekt dat hij telekinetische vermogens heeft, wordt ervan verdacht een moord te hebben gepleegd en wordt gezocht door politiewaarnemer Frank Bumstead (Hurt). Hij probeert nu zijn ware identiteit te achterhalen en zijn naam te zuiveren, terwijl hij achtervolgd wordt door een kwaadaardige groep die de tijd kan stoppen en herinneringen kan implanteren.

Twist
Murdoch wordt gevangen door inspecteur Bumstead, die erkent dat Murdoch hoogstwaarschijnlijk onschuldig is, omdat hij twijfels heeft over de aard van de stad. Ze confronteren Schreber, die uitlegt dat de Strangers buitenaardse wezens zijn die menselijke lichamen als hun gastheer gebruiken, een collectief bewustzijn hebben en experimenteren met mensen.


Murdoch en Bumstead nemen Schreber mee en in hun zoektocht naar een uitweg eindigen ze aan de rand van de stad. Gefrustreerd breken Murdoch en Bumstead door de muur om te ontdekken dat de stad eigenlijk een eiland is dat door de ruimte zweeft. Tijdens de daaropvolgende strijd vallen Bumstead en een van de Strangers door het gat en drijven ze de ruimte in.

The Matrix
Murdoch was de hele tijd dus in een stad in de ruimte en hij maakte deel uit van een experiment. Dark City werd genomineerd voor de Hugo Award voor Beste Dramatische Presentatie en ontving zes Saturn Awards. Tegenwoordig wordt Dark City algemeen beschouwd als een cultklassieker, hoewel het toen een flop was in de box office.


Sommige critici merkten later op dat Dark City overeenkomsten vertoonde met en een invloed heeft gehad op de The Matrix-filmserie, waarvan het eerste deel een jaar later uitkwam. Een aantal stukken van de set werden zelfs aan de productie van The Matrix verkocht aan het einde van de opnames.

Kijken?
Wil je Dark City zien? Je kan de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair