De schandalige geschiedenis van 'The Last Temptation of the Christ': bioscoop in brand en doodsbedreigingen

De schandalige geschiedenis van 'The Last Temptation of the Christ': bioscoop in brand en doodsbedreigingen

Martin Scorsese komt wel vaker met choquerende scenes, maar dit ging sommige extreme kijkers te ver.

Martin Scorsese heeft ons al heel wat pareltjes geleverd. De regisseur is niet bang om zijn toeschouwers gewelddadige en bloederige scènes voor te schotelen, maar hier deed hij met The Last Temptation of Christ nog een schepje bovenop.

Deze film is gebaseerd op een boek van Nikos Kazantzakis en vertelt het verhaal van Jezus Christus. In deze versie wordt Jezus echter anders afgebeeld dan in de traditionele Bijbelverhalen. Zo wordt hij neergezet als een man die twijfelt aan zijn missie en (seksuele) verlangens heeft.

Controverse
Dit leidde tot grote ophef, vooral onder religieuze groepen. Zo is er ook een moment waar Jezus van het kruis afkomt, met Maria Magdalena trouwt en vervolgens een gewoon leven leidt. Dit viel bij veel kijkers niet in goede aarde.

Dit idee van een menselijke, twijfelachtige Jezus ging in tegen het beeld van een goddelijke en perfecte Christus, zoals veel christenen hem zien. Velen vonden dit een belediging van hun geloof. De reacties op de film waren dan ook heftig.

Reacties
In de Verenigde Staten waren religieuze groepen bijvoorbeeld bij bioscopen aan het protesteren. Sommige mensen dreigden zelfs met geweld tegen degenen die betrokken waren bij de productie. Ook werd in Frankrijk zelfs een bioscoop in brand gestoken door boze demonstranten.


In andere landen, zoals Griekenland, Mexico en Chili, werd de film dan weer verboden. De controverse had grote gevolgen voor Scorsese en de betrokken acteurs. Scorsese kreeg veel kritiek en zelfs doodsbedreigingen.

Ontvangst en impact
De film werd een symbool van de strijd tussen kunstvrijheid en religieuze gevoeligheid. Hoewel de film uiteindelijk werd uitgebracht en zelfs genomineerd werd voor een Oscar, bleef het gesprek over de grens tussen kunst en religie nog lang na de première doorgaan.


Ondanks de negatieve reacties, wordt The Last Temptation of Christ tegenwoordig gezien als een belangrijke film in de geschiedenis van de cinema. Het blijft een voorbeeld van hoe kunst de diepste overtuigingen van mensen kan uitdagen en tot grote maatschappelijke discussies kan leiden.

Ook interessant
De schandalige geschiedenis van 'Caligula': verboden Helen Mirren film nog steeds omstreden
Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een controversiële scene in een film zit. Soms zit hier een film zo vol mee dat deze zelfs in verschillende landen verbannen wordt. Dit was ook het geval met...Lees verder]

NieuwsFilm