Alle 9 'Alien'-films gerangschikt: van 'Alien' uit 1979 tot de nieuwste 'Romulus'

Alle 9 'Alien'-films gerangschikt: van 'Alien' uit 1979 tot de nieuwste 'Romulus'

Er verschenen al negen films met de Xenomorph in de hoofdrol.

De Xenomorph is een van de meest iconische filmmonsters die tot op heden op het witte doek zijn verschenen. In 1979 maakte het monster zijn debuut in Alien van Ridley Scott en vorige week debuteerde het monster in zijn nieuwste avontuur in Alien: Romulus.

Ondertussen is duidelijk dat Romulus een doorslaand succes is aan de wereldwijde box office. De film doet het zelfs beter dan de voorgaande films. Dit geldt ook voor de ontvangst. De film staat er bij de recensenten goed op.

Hoogte- en dieptepunten
Van de negen films die er met de Xenomorph verschenen waren er vier met het iconische personage Ellen Ripley van actrice Sigourney Weaver. Vooral de eerste twee films uit 1979 en 1986 waren een doorslaand succes, met een sterke ontvangst.

Maar er waren ook teleurstellingen. Grote zelfs. Alien 3 uit 1992 en Alien Resurrection uit 1997 werden mager ontvangen en de twee AvP-crossovers met de Predator-films werden zelfs afgeserveerd door de critici en het publiek.

Gerangschikt
Op Rotten Tomatoes scoren de films tussen de 12 procent en 94 procent op de Tomatometer. Bovenaan staat Aliens van James Cameron. Hieronder het complete overzicht.

- Aliens (1986): 94 procent
- Alien (1979): 93 procent
- Alien: Romulus (2024): 81 procent
- Prometheus (2012): 73 procent
- Alien: Covenant (2017): 65 procent
- Alien Resurrection (1997): 55 procent
- Alien3 (1992): 44 procent
- Alien vs. Predator (2004): 22 procent
- Aliens vs. Predator: Requiem (2007): 12 procent

Meer prequels
Eigenlijk hadden er meer films in bovenstaand lijstje moeten staan. De prequels Prometheus en Alien: Covenant moesten oorspronkelijk nog twee vervolgen krijgen, maar die plannen werden geschrapt vanwege de matige prestaties van Covenant en de overname van 20th Century Fox door Disney.

Ook interessant
Op deze manieren is 'Alien: Romulus' verbonden aan 'Alien' en 'Prometheus'
Deze week verscheen Alien: Romulus, alweer de negende film in de Alien-franchise, in de bioscoop. De film bevat allerlei connecties met andere films in de franchise, voornamelijk... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair