Tom Hanks stierf bijna bij het filmen van 'Cast Away': "Ik dacht gewoon dat ik een wondje had"

Tom Hanks stierf bijna bij het filmen van 'Cast Away': "Ik dacht gewoon dat ik een wondje had"

Niet enkel zijn personage moest overleven in 'Cast Away', maar Tom Hanks was zelf ook echt gewond geraakt.

Tom Hanks heeft een van de meest indrukwekkende carrièretrajecten van zijn generatie. Hij heeft zowel in komedie- als dramafilms gespeeld die klassiekers zijn geworden. Zo won hij twee opeenvolgende Oscars voor zijn diep ontroerende dramatische optredens in Philadelphia en Forrest Gump.

Maar zijn fysiek veeleisende rol in Robert Zemeckis' meeslepende overlevingsfilm Cast Away blijft een van de meest indrukwekkende van zijn hele carrière. Net zoals zijn personage immense fysieke en psychologische kwellingen doormaakt in de film, was Hanks' leven tijdens de productie van Cast Away daadwerkelijk in gevaar.

Verhaal
Cast Away volgt Chuck Noland (Hanks), een systeemanalist voor FedEx, die vaak reist om productiviteitsproblemen bij FedEx-depots op te lossen. Hoewel Chuck goed uitgerust is om zijn werk te doen en gewend is aan extreme reizen, wil hij zich vestigen met zijn vriendin, Kelly Frears (Helen Hunt), zodat ze een gezin kunnen stichten.

Na een kerstavonddiner dat wordt onderbroken door een noodoproep uit Maleisië, wordt Chuck gedwongen te vertrekken om het probleem op te lossen. Nadat het vliegtuig van Chuck neerstort op een mysterieus eiland in de Stille Oceaan, moet hij extreme maatregelen nemen om te overleven.

Fysieke transformatie
Hoewel het meesterlijke scenario van Apollo 13-scenarist William Broyles Jr. uitstekend werk levert bij het neerzetten van Chuck als personage, was het Hanks' optreden dat van Cast Away een klassieker maakte. Hanks bewees zijn vaardigheden als dramatisch acteur met verschillende briljante vertolkingen, maar deze keer moest hij het publiek geboeid houden in een verhaal waarin hij het grootste deel van het project de enige acteur op het scherm was.


Hij onderging ook een fysieke transformatie die zijn lichaamsbouw drastisch veranderde, zodat de fysieke bijwerkingen van Chucks isolatie duidelijk zouden zijn. Hoewel het materiaal een intense toewijding aan de rol vereiste, slaagde Hanks erin dit te verwezenlijken in een van zijn grootste rollen tot nu toe.

Ernstige snee in been
De eilandscènes in Cast Away werden gefilmd op een eiland in Fiji en het is tijdens deze scènes dat Hanks zich bezeerde aan zijn linkerbeen. Dit weerspiegelt een scène in de film waarin zijn personage een diepe snee in zijn linkerbeen oploopt nadat hij op een koraalrif is geworpen.


Hanks negeerde de snee aanvankelijk als niets meer dan een klein wondje en stond erop door te gaan met filmen totdat de snee geïnfecteerd raakte en door zijn linkerbeen begon te vreten.
Hanks realiseerde zich de volledige ernst van de snee pas toen hij een arts raadpleegde, die hem waarschuwde dat de resulterende infectie fataal kon zijn door zijn bloed te vergiftigen.

In ziekenhuis
Hanks moest uiteindelijk drie dagen in het ziekenhuis doorbrengen. In een interview met de BBC in 2009 zei Hanks: "Cast Away bracht me in het ziekenhuis. Ik was daar drie dagen met iets dat, geloof het of niet, me bijna had gedood. Ik kreeg een infectie van een snee en het vrat zich een weg door mijn been. Ik wist het niet. Ik dacht gewoon dat ik een wondje had."


De productie van Cast Away werd op een ongebruikelijke manier voltooid, omdat Zemeckis Hanks de vrijheid wilde geven om zich volledig in het personage in te leven. De film werd niet chronologisch opgenomen en Zemeckis nam zelfs een korte pauze van de productie om de bovennatuurlijke psychologische thriller What Lies Beneath met Michelle Pfeiffer en Harrison Ford te filmen.

Afvallen
Tijdens de pauze in de opnames kon Hanks afvallen en zijn baard laten groeien, zodat de achteruitgang van Chucks gezondheid realistischer zou aanvoelen. Hoewel make-up en visuele effecten zeker hadden kunnen worden toegepast om deze visuele veranderingen aan te brengen, slaagde de film dankzij Hanks' bereidheid om zich fysiek volledig aan de rol te wijden.


Het maakte de productie zeker niet gemakkelijk, maar Cast Away wordt gezien als een van de beste films in zowel de carrière van Hanks als van Zemeckis. Hanks ontving een Oscarnominatie voor Beste Acteur voor zijn optreden en het indrukwekkende geluidsontwerp van de film leverde een nominatie op voor Beste Geluid.

Kijken?
Wil je Hanks zien in Cast Away? Je kan de film bekijken op Netflix en je kan het ook huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair