Toptitels 'Dogtooth' (Lanthimos) en 'Fucking Åmål' (Moodysson) terug in cinema

Toptitels 'Dogtooth' (Lanthimos) en 'Fucking Åmål' (Moodysson) terug in cinema

Een manipulatieve, Griekse vader sluit zijn drie volwassen nakomelingen op en twee tienermeisjes in het kleine stadje Zweden.

Twee absolute toppertjes uit 2009 en 1998 keren deze week terug naar de filmhuizen. Beide films zijn prachtig gerestaureerd voor een re-release.

Het betreft dit keer de absurdistische zwarte komedie van de Griekse die zijn internationale doorbraak betekende en het tienerdrama waar de Zweed [url=https://www.filmtotaal.nl/persoon/16552]Lukas Moodysson vriend en vijand van het genre mee wist te verrassen.

Dogtooth
Vader, moeder en hun drie kinderen wonen aan de rand van een stad. Om het huis staat een hoog hek. De kinderen zijn nooit buiten dat hek geweest. Ze worden opgevoed, vermaakt, verveeld en getraind volgens de regels van hun ouders, zonder enige invloed van buitenaf. De kinderen geloven dat overvliegende vliegtuigen speelgoed zijn en zombies gele bloempjes.


De enige die in het huis wordt toegelaten is Christina, bewaker in het bedrijf van vader. Hij regelt haar bezoekjes om tegemoet te komen aan de seksuele behoeftes van zijn zoon. De hele familie is dol op haar, vooral de oudste dochter. Op een dag geeft Christina haar een hoofdband cadeau met steentjes die oplichten in het donker. Ze vraagt er wel iets voor terug.

Fucking Åmål
In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin, het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens.


Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert, maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Dogtooth en Fucking Åmål zijn vanaf 11 juli opnieuw te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair