Deze iconische avonturenreeks verdient wel een comeback: 'The Mummy'

Deze iconische avonturenreeks verdient wel een comeback: 'The Mummy'

'The Mummy' is een klassieker die leuk is voor het hele gezin en het verdient om terug te komen.

Het is altijd fijn wanneer het publiek een ondergewaardeerde acteur onthoudt en ze eindelijk het juiste project vinden waarin ze kunnen schitteren. Brendan Fraser is een sterke, emotionele acteur wiens filmografie wordt heroverwogen na zijn optreden in The Whale. Maar vooral zijn rol in de The Mummy-trilogie blijft iconisch en deze filmreeks verdient het wel om een comeback te maken.

Fraser's The Mummy-trilogie was op vele manieren vooruitstrevend en is een van de meest geschikte vergeten franchises om nieuw leven in te blazen. De eerste film uit de trilogie, die een remake was van de originele The Mummy-film uit 1932, is net als de twee andere films klassiekers geworden en heeft geleid tot een animatieserie en de prequel The Scorpion King (2002).

Remake
In 1932 kwam voor het eerst een The Mummy-film uit met vier films die volgden. Eind jaren 80 kwamen er plannen om een remake te maken van de The Mummy-franchise. Oorspronkelijk zou een voorgestelde remake van The Mummy worden geregisseerd door de horrorfilmmaker en schrijver Clive Barker.

Barker's visie voor de film was gewelddadig. Het verhaal zou over de directeur van een hedendaags kunstmuseum gaan die een cultist blijkt te zijn die mummies probeert te doen herleven. Barker's benadering was donker, seksueel en gevuld met mystiek en zou een geweldige low-budgetfilm zijn geweest, maar de filmstudio Universal vond dat de film te pervers was om gemaakt te worden.

The Mummy-trilogie
In 1999 schreef en regisseerde Stephen Sommers een remake van The Mummy, losjes gebaseerd op de originele film uit 1932. Deze film verandert van genre door de nadruk te leggen op actie met meer focus op avontuurlijke sequenties, speciale effecten, komedie en een hoger element van Egyptische folklore. Dit is de film die we kregen en het werd een groot succes.


The Mummy uit 1999 leidde tot twee vervolgen, The Mummy Returns (2001) en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008), en de prequel The Scorpion King (2002), waarin Dwayne Johnson zijn rol uit The Mummy Returns hernam.

Reboot
In 2017 kwam er een reboot van The Mummy met Tom Cruise in de hoofdrol. Cruise kon eigenlijk eerder al in The Mummy gespeeld hebben, want hij kreeg van de producer van The Mummy uit 1999, James Jacks, de rol van Rick O'Connell aangeboden, net als andere grote namen als Brad Pitt, Matt Damon en Ben Affleck. Maar de acteurs waren niet geïnteresseerd of konden de rol niet in hun respectievelijke schema's passen. Jacks en regisseur Sommers waren onder de indruk van George of the Jungle en castten daarom Fraser.


De inspanningen van Cruise om iets nieuws en anders te doen met de klassieke monsters van Universal slaagden er niet in om een impact te maken aan de kassa. De reboot van The Mummy was een kritische en commerciële mislukking, waardoor alle toekomstige geplande films in het Dark Universe werden geannuleerd.

Comeback
Voordat The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor uitkwam, was actrice Maria Bello hoopvol dat er een vierde deel in de filmreeks zou worden gemaakt. De film, getiteld The Mummy: Rise of the Aztecs, zou zich afspelen in Zuid-Amerika en zou Antonio Banderas als de schurk hebben. Rob Cohen toonde interesse om een toekomstige film te regisseren terwijl Fraser en John Hannah naar verluidt aan boord waren. Plannen voor de vierde film kwamen tot stilstand in april 2012 toen Universal Pictures ervoor koos om de franchise te rebooten.


Met de reboot die een flop was, zou het opnieuw de tijd van Fraser kunnen zijn om te schitteren in een comeback van de The Mummy-franchise. Hij is, na een mindere periode te hebben gehad, helemaal terug door zijn rol in The Whale. En misschien kan Johnson's Scorpion King ook nog verschijnen in een scène na de aftiteling. In 2022 onthulde Fraser alvast dat hij open staat voor een terugkeer naar de franchise en zei: "Ik weet niet hoe het zou werken, maar ik zou ervoor openstaan als iemand met het juiste concept kwam."

Kijken?
Voor nu kan je genieten van Fraser in The Mummy die je kan bekijken op Prime Video. Het vervolg, The Mummy Returns, kan je ook bekijken op Prime Video. De derde film, The Mummy: Tomb of The Dragon Emperor, is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair