Lebanon schetst de strijd om te overleven, ervaren door een klein team van Israëlische soldaten en hun enige tank, terwijl ze zich achter de vijandelijke linies bevinden in het conflict van 1982 in Libanon. De film, die zich bijna volledig binnen de tank afspeelt, is uniek en af en toe angstaanjagend. In Israël zelf heeft de film enige controverse veroorzaakt.
Verhaal
De film toont oorlogsvoering uitsluitend gezien vanuit de binnenkant van een gevechtstank. Het raam van de bemanning naar de buitenwereld is een richtkijker. De kleine bemanning Israëlische soldaten die de tank bedienen bestaat uit de bestuurder in de romp van de tank, de lader, de schutter en de commandant in de geschutskoepel.
De soldaten krijgen de opdracht om een gebied van Libanese strijdkrachten te zuiveren. Ze krijgen instructies om fosforgranaten te gebruiken die verboden zijn volgens internationale verdragen. Ze moeten omgaan met de verslechterende toestand van de tank, hitte, rook, vuil, stank, krappe ruimtes, apparatuurstoringen, navigatieproblemen, tegenstrijdige informatie en terugkerende ruzies.
Levensecht
Lebanon ontving lovende kritieken voor zijn krachtige verhaal en levensechte weergave van gevechtssituaties. Het verkent de intense psychologische en emotionele tol van oorlogsvoering, evenals de morele dilemma's waarmee de soldaten worden geconfronteerd terwijl ze de chaos en geweld van het conflict navigeren.
Zoals Den of Geek uitlegt: "In zo'n afgesloten omgeving wordt de spanning verhoogd tot angstaanjagende extremen, waarbij elk klein meningsverschil in een al onder druk staande situatie vertienvoudigd wordt." Inderdaad, de film trekt de kijker mee in de claustrofobische beproeving met zijn briljant uitgewerkte personages en toewijding aan realisme met betrekking tot tankbedieningsprocedures.
Gouden Leeuw
De film heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Leeuw van het filmfestival van Venetië, waarmee het de eerste door Israël geproduceerde film is die die eer heeft gekregen. Na het winnen van de Gouden Leeuw zei regisseur Maoz: "Ik draag deze prijs op aan de duizenden mensen over de hele wereld die, net als ik, veilig en gezond terugkomen van de oorlog. Blijkbaar zijn ze in orde, ze werken, trouwen, krijgen kinderen. Maar van binnen zal de herinnering aan hun ziel blijven hangen."
Wil je Lebanon zien? Je kan de film terugvinden op Cinetree en CineMember.