Deze 'Superman'-film was zo'n grote flop dat het leidde tot de ondergang van een filmstudio

Deze 'Superman'-film was zo'n grote flop dat het leidde tot de ondergang van een filmstudio

Cannon Films was al in een financiële crisis voor de release van 'Superman IV: The Quest for Peace' en erna was het helemaal gedaan met de filmstudio.

Er zijn de voorbije decennia heel wat films gemaakt over Superman. Een paar waren grote successen en een paar minder, maar Superman IV: The Quest for Peace uit 1987 was wel heel slecht. Het wordt dan ook de slechtste superheldenfilm ooit genoemd. Cannon Films, die de film produceerde, maakte veel schulden en ging failliet.

Superman IV: The Quest for Peace was het vervolg op Superman III uit 1983 met Christopher Reeve als Superman. Dit was de laatste film waarin Reeve te zien was als de superheld. Ook Gene Hackman is te zien in de film als Lex Luthor en Mark Pillow speelt de schurk Nuclear Man.

Verhaal
In Superman IV: The Quest for Peace probeert Superman alle kernwapens ter wereld te elimineren om de dreiging van een nucleaire oorlog te voorkomen. Het verhaal begint met Superman die een verontrustend krantenartikel ontdekt over een jongen genaamd Jeremy, die een brief aan de superheld schrijft en om hulp vraagt om de wereld te ontdoen van kernwapens.

Als reactie op Jeremy's smeekbede besluit Superman drastische maatregelen te nemen. Hij verzamelt alle kernwapens op aarde en gooit ze in de zon. Zijn goedbedoelde acties leiden echter tot de creatie van een krachtige superschurk genaamd Nuclear Man, die een geduchte tegenstander wordt voor Superman.

Nuclear Man
Naarmate de film vordert, vormt Nuclear Man een aanzienlijke bedreiging voor Superman en de twee gaan gevechten aan die de veiligheid van de wereld in gevaar brengen. Ondertussen speelt Lex Luthor, de aartsvijand van Superman, een rol in de creatie van Nuclear Man en draagt bij aan de uitdagingen waarmee de Man van Staal wordt geconfronteerd.


Met een schurk die de naam Nuclear Man heeft en speciale effecten die gênant zijn, zelfs voor 1987, kreeg de film negatieve recensies van zowel critici als het publiek. Net voor het begin van de productie van de film was de filmstudio The Cannon Group, waar Cannon Films deel van uitmaakte, al in financiële problemen ondanks ze een paar succesvolle films hadden gemaakt zoals Joe (1970), Runaway Train (1985) en Street Smart (1987), die allemaal Oscar-genomineerde films zijn. Hun grootste financiële succes was de actiefilm Cobra uit 1986.

Kleiner budget
Cannon Films vertelde Reeve dat ze een budget hadden van 37 miljoen dollar, maar ze hadden eigenlijk minder dan de helft daarvan tot hun beschikking door de financiële problemen die de studio had. Na negatieve testvertoningen werd ook 45 minuten aan beeldmateriaal verwijderd. De film flopte, het bedrijf bleef achter met enorme schulden en ging failliet. De studio werd verkocht aan het bedrijf Pathé in 1988.


De bibliotheek van The Cannon Group is nu verdeeld over drie verschillende groepen. MGM Home Entertainment bezit nu het grootste deel van de filmbibliotheek van Cannon, Paramount Pictures bezit de televisierechten van het grootste deel van de Cannon-bibliotheek en Warner Bros. Home Entertainment bezit de films van Cannon die na 1991 zijn uitgebracht, evenals titels die door Cannon zijn geproduceerd maar dat gedistribueerd zijn door Warner.

Superman Returns
Er werden na Superman IV: The Quest for Peace geen verdere Superman-films uitgebracht tot Superman Returns in 2006. Ondanks zijn tekortkomingen blijft Superman IV: The Quest for Peace deel uitmaken van de Superman-filmreeks en wordt herinnerd als een opmerkelijke bijdrage aan de franchise.


Superman IV: The Quest for Peace is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar als je de film echt wil zien kan je die huren en kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair