Deze Nederlander is al jaren volgeboekt in Hollywood en verdient miljoenen

Deze Nederlander is al jaren volgeboekt in Hollywood en verdient miljoenen

Hoyte van Hoytema is cinematograaf en director of photography en is een van de besten in zijn vak en werkt veel samen met Christopher Nolan.

Een aantal Nederlanders heeft het ver geschopt in Hollywood - en daar hoort Hoyte van Hoytema zeker tussen. Deze 52-jarige cinematograaf en director of photography is al jaren volgeboekt.

Hoyte is zelfs zo goed dat hij al tijden aan de beste films werkt. Op zijn cv staan films als Nope en Spectre. De laatste jaren behoort hij tot het selecte team van Christopher Nolan en werkte hij aan Oppenheimer, Interstellar, Tenet en Dunkirk.

Beste van de besten
Het bijzondere is dat Hoyte destijds afgewezen werd door de Nederlandse Filmacademie. Daarop studeerde hij aan een filmacademie in Polen. Zijn vader is namelijk Hollands en zijn moeder komt uit Polen. Hij maakte zijn opleiding echter niet af, want de taal bleek toch een barrière.

Hoyte startte daarop met het assisteren van filmproducties in Scandinavië. Dat was in 2002. Vanaf 2010 startte hij in Amerika aan andere films en groeide door. Intussen behoort Hoyte tot de beste van de besten in zijn vak en wordt door vakidioten al legendarisch genoemd.

Prima inkomen zo
Hoyte wordt er ook naar betaald. Hier in dit artikel van Quote Net wordt geschat dat hij zo'n 25.000 Amerikaanse dollars per week aan salaris kan vragen. Daar filmopnamen vaak een maand of zes duren, heeft Hoyte al snel een inkomen van meer dan een miljoen per jaar - al jaren. Dat is niet verkeerd dus.



Recent was Hoyte van Hoytema te gast bij de VPRO in Zomergasten. Ook in de bovenstaande YouTube-video van Universal Pictures Nederland vertelt hij meer over zijn samenwerking met Christopher.

NieuwsFilm

meest populair