De films van Disney stellen diep teleur in wereldwijde bioscopen in 2023

De films van Disney stellen diep teleur in wereldwijde bioscopen in 2023

Geen enkele film van Disney wist in 2023 meer dan een miljard dollar binnen te brengen.

2023 had een feestelijk jaar moeten worden voor Disney, de studio viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Maar de studio heeft weinig redenen voor een feestje, bijna elke film die Disney dit jaar uitbracht werd een flop.

In 2023 wist geen enkele film van Disney meer dan een miljard dollar op te brengen. In 2019 bereikten nog 7 films deze mijlpaal. Sterker nog, sinds 2014 had de studio elk jaar minimaal 1 film die een miljard opbrengt (De pandemie-jaren 2020 en 2021 niet meegerekend).

Big-budget flop
2023 is voor Disney het jaar van de big-budget flop, films waar Disney honderden miljoenen in investeerde, maar geen winst wisten te maken. Marvel-films, Pixar-films, een nieuwe Indiana Jones en een live-action remake van een animatie-klassieker, ze stelden allemaal teleur aan de bioscoop-kassa's.

Indiana Jones en The Dial of Destiny ($384 miljoen), Haunted Mansion ($182 miljoen) en Ant-Man and The Wasp: Quantumania ($467) leidden allemaal tot verlies. The Little Mermaid bracht een nette $569 miljoen op maar met een budget van meer dan $250 miljoen was ook dat niet genoeg om winst te maken. De remake van The Lion King bracht in 2019 nog $1,6 miljard op.

Marvel
Ook Marvel is in de problemen. Waar een aantal jaren geleden nog bijna elke Marvel-film een miljardair werd, verliest de studio nu steeds meer geld. Met de nieuwste film, The Marvels, heeft de studio zijn eerste echte flop te pakken. Met een budget van $270 miljoen dollar heeft de film nog geen $200 miljoen opgebracht.

Ook de nieuwste Disney-animatiefilm, Wish heeft moeite van de grond te komen. Wereldwijd bracht de nieuwe geanimeerde musical in het openingsweekend een kleine $48,9 miljoen op.

Wat is er aan de hand?
Over de redenen waarom Disney-films het zo slecht doen, kunnen we alleen maar speculeren. De populariteit van streaming, de twijfelachtige kwaliteit van recente films, fans die moe zijn van superhelden-films en de stakingen in Hollywood, zijn een aantal redenen die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het slechte jaar dat Disney heeft beleefd.

Toch heeft Disney wel nog een paar succesjes geboekt. Guardians of the Galaxy Vol. 3 harkte deze zomer $845 miljoen binnen. De Pixar-film Elemental wist ondanks een teleurstellende opening toch nog een nette $495 miljoen op te halen.

NieuwsFilm