The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice.
There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice.
Roeltje
Slecht acteerwerk, personages kloppen niet.
Verhaal is raar in elkaar gezet. (soms zien we heel lang niks van Frodo en Sam en dan ineens een half uur achtereen)
Deze film neemt zichzelf té serieus, geen glimlach kan eraf. (oh ja wel, het einde, maar het einde is ook bagger WAAROM IN GODSNAAM GAAT FRODO WEG
Je hebt aan het eind, na een extreem lange zit toch het idee dat je naar niks hebt zitten kijken. (en het was niet eens de extended versie)
Wood als Frodo acteert nog steeds verschrikkelijk.
De beelden zijn prachtig, maar de film wil nergens sfeer pakken. Het eerste deel had sfeer, maar deze absoluut niet.
Zelfs de muziek overtuigd niet.
Gollum word wel weer beter, zijn motieven zijn duidelijk en hij vormt een bedreiging. Helaas voel je die dreiging niet van Mordor afkomen (wat ik wel had verwacht)
Je voelt ook met geen 1 personage mee. I don't give a shit about anyone!
Erg zonde, de Hobbit films zijn mede door de beelden, sfeer en muziek (en natuurlijk Freeman die wél kan acteren) veel beter dan The Lord of the Rings voor mij.
Ik denk dat ik alleen het eerste deel van LOTR zou herkijken.
6/10
Moviespecialist
Vaak is het eerste deel van een trilogie het beste, het tweede deel al iets minder en het derde deel veel minder, maar bij Lord of The Rings is dit absoluut niet het geval.
The Return of The King is naar mijn mening het beste deel in de reeks met ongelofelijke special effects!
Het eerste verhaal in de film gaat over de vervolgreis van Frodo Balings en zijn vriend Sam die bijna hun doel hebben bereikt.
Op weg naar hun bestemming komen ze vele bedreigingen tegen en hun gids Gollem ziet steeds meer kans om zich de ring toe te eigenen.
Het tweede verhaal gaat over de strijd tussen de legers van Rohan en Gondor tegen Mordor. Hier tussendoor spelen zich nog diverse verhalen af tussen de tovenaar Gandalf, de Elfen en de hobbits Merijn en Pepijn.
The Return of The King is een magnifieke film die op Ben Hur en Titanic na de enige film is die 11 oscars binnensleepte.
GROOT RESPECT!!!!
9.0/10
MArnoldi
Paar weken terug heb ik de film opnieuw gezien. Laat ik eerst zeggen dat ik het onwijs knap vind om een boek van 1500 pagina's te verfilmen. Je kan gaan zeuren waarom dat er niet in zat, of waarom dat niet sneller ging, of dat het einde te langdradig was, maar een boek is geen film, en een film is geen boek. Keuzes maken. Sommige stukken vond ik beter op film dan in het boek. Muziek en beelden kunnen meer zeggen dan woorden en dan geldt natuurlijk ook andersom.
Over de vormgeving hoef ik niks te zeggen. Uitmuntend goed. De makers hebben er echt alles aangedaan om het echt te laten lijken en na 10 jaar kan ik wel zeggen, dat ze toentertijd vooruitstrevend waren. Nog steeds zit het er gelikt uit.
Over de film en het verhaal. Dat van Eowyn en de ringgeest vond ik erg Hollywoord-achtig en vind ik niet in de filosofiie passen van de film, waar elk detail (ook al zag je hem niet) belangrijk was. Beetje ''goedkoope'' oplossing.
Het liefdesverhaal van Arwen en Aragorn is complex. Maar ik ben blij met de scenes van Arwen (uberhaupt vond ik de elfenscenes mooi en spriritueel). Behalve dat ik ze erg mooi en puur vind, wordt de verbondenheid en haar keuze voor hem toch duidelijk (is ook complex). De liefde van Eowyn voor Aragorn was meer te zien in TTT.
Vele vonden het einde te lang duren. Op basis van een drie -uur film kan ik dat begrijpen en door de langzame ''zwarte'' overgangen kreeg je een idee dat het over was (ik ook). Dat is het enige gekke. Waarom?
Maar net als het boek zijn de films ook een. Een einde van een kwartier op 9 uur film is ook raar.
Maar toch vond ik het einde mooi (ik hou van gevoelige scenes met emoties). Omdat je het contrast ziet van mensen/hobbits die gewoon doorleefden en Frodo die vele traumatische dingen heeft gezien en meegemaakt. Ondanks dat je doorleeft, geeft het een litteken na. Wie heeft dat niet meegemaakt in zijn leven?
Voor de rest geef ik de credits aan Tolkien van zijn verhaal, zo gedetailleerd en ''echt''.
In mijn ogen de grootste film allertijden qua productie, omvang, nivo, kwaliteit en complexiteit. De beste? Voor mij wel.
ps. ik kijk uit naar de Hobbit, als liefhebber. Deze kan je natuurlijk niet vergelijken met LOTR. De hobbit is ook meer een kinderboek.
Tarkus
Daarmee heb ik de ganse trilogie voor de derde maal bekeken, één maal op DVD (normale versie) dan opnieuw maar de extended versie en nu dus wederom de extended versie op blu-ray.
En het is een aanrader hoor, prachtige beelden en een ongelooflijke sound.
Topper !!!
Commentaar 2007:
Ook dit derde en langste in de extended edition (4 uur) heeft me niet teleurgesteld. Integendeel..
Er zit in deze film nog meer spektakel dan in de vorige. Vooral de veldslagen zijn prachtig in beeld gebracht.
Maar de ganse film, en daarmee bedoel ik de 3 delen zijn een staaltje van special effects van de bovenste plank.
Ondanks de lengte heeft ook dit deel me geen seconde verveeld.
Alles is prachtig aan deze film en is een monument in de filmgeschiedenis.
En dat geldt voor de 3 delen samen trouwens, meer dan 10 uur film om van te genieten.
OJJVZ
maar deel 3, wat een downer
ik had jammergenoeg ook nog de 'extended trilogy'
ik heb 45 minuten happy-ending aan moeten zien, heb hem niet eens uit gekeken, nooit gehad
voor mij was het al nix meer toen opeens magischerwijze bomen gingen lopen en de wereld ging redden
had dat 2 boeken eerder gedaan, dan had ik niet zo lang op zon slecht end gewacht.
wat me vooral irrieteerde, dat als die frodo op zn bed bijkomt op het end dat ze er een halfuur over doen om al die vrienden (die ook magischerwijze gered zijn) bij zn bed langs te laten komen.
Oftewel, origineel is misschien nog nét okay, maar de extended versie is gewoon ronduit bagger.
Voegde sowieso weining toe aan de trilogie.
(Deel 1 en 2 vond ik super, trouwens)
Boudewijntje
Ik heb gisteren voor de 2e keer dit laatste deel uit de trilogie bekeken. Ik vond het deze keer aangenamer om te bekijken dan vorig jaar, omdat ik toen al de 2 eerdere delen achter elkaar had bekeken op tv. toen was ik bij het laatste uur van het 3e deel aardig verzadigd moet ik zeggen! Nu kan ik dus eigenlijk pas eerlijk zeggen dat ik het 3e deel zeker de moeite waard vind, misschien wel het beste om los te zien van de eerdere delen. special effects zijn meesterlijk, op wat details na, en ik raad deze film dan ook zeker aan om eens te gaan bekijken als je een volle avond wilt wegzweven en je even uit je dagelijkse leventje wil ontsnappen. TOP!
Swampman
lulligvoorje
Stel je niet zo aan zeg. Ik heb hier gelukkig vrijheid van godsdienst. Mensen die geloven in mannen met baarden die op wolken rondracen in houten karretjes, ach, die zijn echt gek, dat weten ze zelf ook wel. Hypocriet ook. Als het aan religie had gelegen hadden jullie nu geen mobieltjes, hoor. Van bidden krijg je die batterij niet opgeladen.
Overigens is de link tussen LOTR en religie en atheïsme overduidelijk ON topic, juist volgens de fans.
lulligvoorje
Nee, die cijfers komen van de CIA. (Echt waar.)
Probleem is dat atheisme moeilijk te meten is, omdat de vraagstelling bij volksonderzoeken niet constant is op dat gebied. 'niet godsdienstig' zegt ongeveer 13% van de wereldbevolking te zijn (Nederland aan top overigens met ruim 42%).
De 2-3% die daarbij stelt dat er geen enkele god bestaat schijnt stijgende te zijn - thank god, nu pun intended > Daarom maak ik er 3% van. Maar waar het grofweg om draait is dat het heel erg weinig is.
Hebben de fans het grote nieuws al vernomen, trouwens? Dat het Peter Jackson team NIET The Hobbit gaat maken? Lees zijn e-mail hier.
boeliebab
Pfoe vandaag en gisteren deel 2 en 1 voor het eerst gezien en hoop dat deel 3 niet zo enorm saai, langdradig en eentonig zal zijn. en wat een afstandelijkheid stralen de films uit... ik merk nog altijd geen enkele binding met de hoofdpersonen, terwijl ik zo emotioneel ben dat ik dat zelfs al wel heb bij bijvoorbeeld gtst...
verder prachtig gefilmd met goede special effects en landschappen... helaas ben ik geloof ik de enige ter wereld die dat als het enige positieve punt van beide films kan aandragen..
kan iemand me a.u.b. de enorme populariteit van deze films uitleggen???
achtervolgingen, vechten, achtervolgingen, vechten, 20000 verschillende volkeren, namen, wezens, verhaallijnen.. t zal wel niet mijn ding zijn. morgenavond poging voor nummer 3 wagen. ik hoop niet dat ik halverwege in slaap val.
iedereen veel plezier gewenst en natuurlijk een fijne 2e kerstdag!
DoubleO7
Ik vind dat dit de film van vandaag is en niet Pirates of the Caribbean, en The Lord of the Rings mag dan wel negatief gevonden worden bijna alles klopt aan deze film, de sets, de special effects, de script enz. Als deze film niet zo goed was waarom staat het dan op nummer 2 van meest bezochte films en waarom heeft het 11 oscars en de "beste film" prijs bij de bafta's en de golden globe's gehaald.
Angelater
Verder mag je zelf ook niks over Eragon zeggen dat het een flutfilm is, want het boek zit goed in mekaar, het is de schuld van de mensen die aan de film zijn begonnen. Het is gewoon een 'super' ingekorte film, zoals de 1e LOTR films zal ik maar zeggen.
Het is dan wel overdreven klein, maar hierdoor mag je niet zomaar zeggen dat het slecht is, omdat er te weinig verteld is. LOTR had ook later een groot budget.
lulligvoorje
Dat jullie dit leuk vinden. Zelfs Labyrinth was spannender, en dat is al uit 1986. De effects en Nieuw Zeeland zijn best mooi om te zien, maar die maken nog geen goede film.
Ik heb vrijwel niets met deze trilogie. Dat gepoch met rare woorden en namen, who needs it? Mensen die van dit soort films houden moeten gewoon boeken lezen, of proberen wat vaker hun dromen te onthouden. Voor mij krijgt de hele trilogie maar net een zesje, ik vind het acteerwerk namelijk helemaal niet om lyrisch over te zijn. Er wordt zelfs wel eens per ongeluk recht in de camera gekeken, zonder dat dat de bedoeling was.
De meeste acteurs in deze serie vind ik irritante mensen. Er is er niet 1 waarmee ik me enigszins kan identificeren, er is geen situatie die lijkt op iets wat bestaat, het is allemaal fluf en fantasie voor mensen met teveel tijd en teveel geld, geen enkele link met iets wat ik herken, dat maakt 'm voor mij dodelijk saai. Ik voel er niet meer bij dan wanneer ik naar een mooie foto van een landschap kijk.
En net als met films als 'Mission Impossible' en 'X-Men' verlies ik al snel mijn interesse als men heeft verzonnen dat sommigen zich fysiek voor kunnen doen als een ander, dat er iemand is die eruit kan zien als ieder ander karakter in het verhaal, zodra gewenst. Die tovenaar-ellende waardoor niemand meer is wie die is, en iedereen alles kan wanneer dat handig uitkomt, maar niets kan wanneer dat niet handig uitkomt (voor de schrijvers).
(PAS OP, spoilers in aantocht)
Neem nu die Frodo, eerst gaat 'ie bijna dood van een klein steekje, later wordt 'ie doorspiest door een 100 pk monster maar blijkt 'ie een soort magisch ondoorboorbaar vest aan te hebben. En dan Gandalf, eerst kan 'ie vliegen, maar even later kan 'ie zich niet eens optrekken als 'ie van een trap/rots afvalt. How convenient!
Wajz
Sublieme film, voorbeeldig staaltje van vertelkunst. Eindelijk ook een special effects ter ondersteuning van een verhaal en niet als excuusje voor een gebrek eraan. Dit is een film die een hele generatie zal beheersen en die een hele reeks nieuwe talenten zal inspireren. Of ook George Lucas iets leert van Peter Jackson valt te hopen, maar zit er niet echt in. De lat ligt vermoedelijk enkele meters te hoog voor Star Wars 3.
Claar
Prachtige film, net als de vorige 2. Naar mijn idee is de sfeer van de boeken goed benaderd (het is wel meer dan 30 j geleden dat ik ze gelezen heb). Wat mij wel opviel is dat iedereen blauwe ogen heeft (of vergis ik me).
Natuurlijk staan in de boeken veel meer verhalen dan getoond kunnen worden. Of er hadden 10 dln moeten verschijnen. Wat ik niet erg zou vinden en zo te lezen velen met mij.
Het einde had iets van een symfonie van Beethoven: er komt geen einde aan. Compositorisch is dat niet fraai, maar ik vond het niet vervelend. Het is moeilijk afscheid te nemen, voor iedereen : mensen, hobbits, tovenaars en elfen.
Dl. 1 heb ik al 3 keer en dl. 2 al twee keer gezien. Het verveelt niet.