Starship Troopers

Starship Troopers (1997)

Genocide doesn't compare to this.

Reviews (5)

Magalaan

Avatar

Briljante film, die ik steeds beter ben gaan vinden bij herkijken. De eerste keer was de enorme hoeveelheid bloed en goor een beetje te veel voor mijn smaak en de gevechten leken me wel erg onrealistisch. Cartoonesk en zwaar over the top was mijn eerste indruk.

Paul Verhoeven zou dan ook Paul Verhoeven niet zijn als hij geen film maakt die controversieel wil zijn en heftig verschillende reactie uitlokt. Wat dat betreft is hij volledig geslaagd. De film zit echter zo goed in elkaar dat je hem bij herhaling anders gaat bekijken en dan vallen steeds nieuwe dingen op. Verhoeven's zwarte kijk op onze westerse samenleving wordt subtiel verwoord en is overal tot in de details verstopt.

Hoewel ik de film in het begin overdreven vond, realiseer ik me nu dat Verhoeven een perfecte balans heeft gevonden. Het is immers geschreven tegen een Amerikaanse achtergrond en de nationalistische propaganda die daar gemeengoed is. Veel Amerikanen houden er ronduit eng nationalistische, racistische ideeën op na die alleen geen fascisme mogen heten, die term reserveren ze nadrukkelijk voor al hun ideologische vijanden.

Ik denk dat Verhoeven levend in de VS reeds vroeg bewust was hoe zeer de VS de volgende herhaling zijn van het imperium met zijn grootsheidswaan. Helaas is zijn toekomstvisie al heel snel werkelijkheid geworden door Bush met zijn leugenachtige oorlogen en patriot act die elk kritische stem tot zwijgen wist te brengen, en die vrolijk verder gaat onder Obama met zijn een alles overheersende veiligheidssysteem en media die braaf het morele verval bedekken (de grenzeloze graaicultuur die gefinancierd wordt met de afbraak van de rechtsstaat en verzorgingsstaat en het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten).

Als deze film tien jaar later was uitgebracht zou het zeker direct als een maatschappijkritiek herkend zijn. Als profetie is het nog velen malen indrukwekkender en ook zorgelijker. Het voortdurend uithollen van echte waarden en ze geleidelijk vervangen door schijnwaarden wordt niet opgemerkt. Het is alsof de mens zelf uitgehold wordt.

Dit film laat mooi zien wat al die oorlogspropaganda films niet laten zien, hoe hol de propaganda is en wat zij de mens aan idealen voor houdt. Te gemakkelijk wordt onder het kleed geveegd dat de Nazi's evenzeer, waarschijnlijk meer, idealistisch bewogen waren en vochten voor wat hen voorgehouden was als hoge idealen en waarden. Verborgen wordt dat deze generaties hun idealen nimmer verloochend hebben, ze zijn alleen uitgestorven en vervangen door generaties met meer humane idealen en denkbeelden. Dat het Nazisme niet begon met oorlog, maar juist een idealistische opleving, met padvinderij, kampvuurromantiek en georganiseerde groepsuitstapjes, boottochtjes en een gevoel van hervonden eigenwaarde, economisch herstel, betere sociale voorzieningen, en ook promotie van theater die mensen tot vurige, blinde aanhangers maakte.

Verhoeven heeft dan ook zijn hoofdrolspelers briljant gecast. Mooie, gezonde, welvarende, van geen zorgen bewuste jongeren die geen enkel politiek bewustzijn hebben. Rico die groeit in zijn idealistische moedige strijd kan rol verwisselen met om het even elke andere actieheld. Opzettelijk neemt Verhoeven daarbij alle clichés over en op de hak, zoals de scene waarin Rico zijn eigen mentor moet doodschieten om hem groter lijden te besparen. Zo laat hij ons zien hoe wij steeds maar weer in dezelfde onzin worden geprogrammeerd.

Beslist ook briljant is het gebruik maken van de natuurlijke weerzin die mensen voor insecten (terroristen) hebben om de strijd het gevoel van rechtvaardigheid te geven. Subtiel verwerkt Verhoeven tegenstrijdige nieuwsberichten die de opgegeven oorzaak van het conflict in twijfel trekken. Geniaal is ook om de SS-officier te maskeren als idealistische jongere, en het gejuich als vastgesteld wordt de vijand angst voelt.

Buiten de sociaalpolitieke boodschap is het gewoon een briljant gemaakte actiefilm. De beelden en het geluid zijn fantastisch. De ruimteveldslagen zijn schitterend. Nog knapper vind ik hoe Verhoeven scenes voortdurend aaneenrijgt je aandacht nooit loslatend. Zijn nieuwsberichten, ook bekend van Robocop zijn daarbij een briljant tussenvoegsel. Het hoge tempo en de actie en de bloederige veldslagen maken dat je eigenlijk nauwelijks tijd hebt om na te denken over de diepere boodschap.

Dat heeft vast een reden. Het moet haast wel of Paul Verhoeven heeft zijn eigen Hollywood opdrachtgevers voor de gek moeten houden om deze film te maken, want deze film is op een wat dieper niveau ronduit anti-Amerikaans, maar wel onder een dikke laag Amerikaans propagandistisch actiegeweld met alle voorgeschreven clichés waar Amerikanen zo van houden. Ook veel Amerikaanse critici keken er overheen. Dat maakt het een van die zeldzame films die je alleen maar beter gaat vinden.

tukkerstein

Avatar

Redelijke film, veel actie maar slecht acteerwerk. Special effects zijn over het algemeen prima in orde, maar soms ziet het er wat knullig uit (als die vliegmobielen voor de soldaten wegvliegen ziet het eruit als een kartonnen doos met een touwtje eraan). Tegen het einde begint de film wat te lang te duren.

De achterliggende gedachte van de film vond ik niet zo duidelijk, minder in ieder geval dan bij Robocop.

Diedo

Avatar

De meest profetische film aller tijden.

Let maar op:

Een onverwachte aanslag op eigen grondgebied levert een enorm dodental aan onschuldige slachtoffers op. De daders zijn aanvankelijk onbekend, maar de overheid kan al snel de vingers wijzen naar een ander gebied.
Door middel van de media wordt al snel genoeg draagvlak gecreeerd om de boosdoeners aan te vallen op eigen territorium en deze ook te veroveren. Het land stuurt één van de grootste troepenmachten uit haar geschiedenis die kant om op orde op zaken te stellen.
De operatie resulteert in vele doden aan beide kanten, maar vastberadenheid van het veronrechte land, met name haar overheid, zal ongetwijfeld leiden tot de welverdiende gerechtigheid.

Thiver

Avatar

Ah, eindelijk is-ie weer 'ns op tv. Daar ga ik weer eens prettig voro zitten, volgens mij is dit echt zo'n film die je iedere keer beter gaat vinden. Starship Troopers is echt Paul Verhoeven ten voeten uit en daar hou je van of dat haat je. Mijn zegen heeft-ie in ieder geval; niemand in Hollywood kan naar mijn idee zo heerlijk tegen heilige huisjes schoppen als Verhoeven. Jammer dat dat niet zo gewaardeerd wordt in Hollywood en zijn Amerikaanse carrière daardoor nogal op een dood spoor zit. Dat doet echt weinig af aan de kwaliteit van ST, want met snoeiharde actie, cynische humor en vreselijk slecht acteerwerk is dit echt een pareltje. Het gelijknamige boek is trouwens ook aan te raden; het stamt al uit 1959 maar is nog steeds actueel.

[rating 5]

Filmwolfje

Avatar

Voor iedereen die denkt dat dit alleen maar een Sci-fi actie film is, kijk dan deze film alsjeblieft nog eens, want de film is zoveel meer. Let op de propaganda die wordt gemaakt voor de oorlog tegen de aliens en vergelijk dat eens met de proganda die Amerika maakt voor de oorlog tegen bijvoorbeeld Irak. Ik vind het echt briljant wat Paul Verhoeven hier heeft neergezet en dit is voor mij persoonlijk zijn beste werk tot nu toe. Deze film is 'one of a kind' en daarom krijgtie van mij een: [rating 5].