Bright

Bright (2017)

Reviews (2)

JIGSAW8

Avatar

Netflix heeft een Blockbuster met Will Smith in de hoofdrol te pakken. Netflix Original Bright is een 75 miljoen kostend project dat nauwelijks werd gepromoot. Daar had Netflix zo haar redenen voor. Men hoopte dat Bright zichzelf zou promoten en dat is gek genoeg ook gebeurd. Het project kreeg namelijk al snel een hoop negatieve recensies en werd zelfs al de slechtste film van 2017 genoemd. Toch bleek deze negatieve aandacht ook goede reclame en de film staat daardoor al een paar dagen in de spotlights. De vraag is echter of het project echt zo slecht is als de recensies beweren. Hierbij mijn review.


Bright speelt zich af in een surrealistische wereld waarin mensen naast Orcs leven. Dit ras wordt echter wel een beetje als tweederangsburgers gezien en daardoor ook veel gediscrimineerd. Het zouden blijkbaar primitieve en vooral agressieve wezens zijn. Ook zijn er Elven, die weer een betere positie in de samenleving hebben. Zij zijn eigenlijk een beetje de elite van de maatschappij.

De hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor agent Ward, vertolkt door Will Smith. Hij zit tegen wil en dank opgescheept met collega Nick, een Orc gespeeld door Joel Edgerton. De relatie tussen de twee is niet al te best, al helemaal niet sinds een recente gebeurtenis. Ward werd namelijk onverwacht beschoten door een Orc en het leek alsof Nick de schutter nadien bewust liet lopen. Iets wat hem dus kwalijk wordt genomen. Desondanks proberen ze er samen het beste van te maken. Vervolgens raakt het tweetal verwikkeld in de strijd om een toverstaf waar zo’n beetje de hele stad achteraan zit.

Het valt al meteen op dat Bright een beetje een aparte film is. Het plaatsen van Orcs in een ghetto-setting is een vreemde combinatie die door sommige kijkers ongetwijfeld bespottelijk zal worden gevonden. Je zult er in ieder geval even aan moeten wennen. Hetzelfde geldt voor het achtergrondverhaal omtrent Elven en magie. Dit lijkt in eerste instantie nog best interessant, maar het wordt nauwelijks uitgelegd. Al is dit achteraf waarschijnlijk wel een goede keuze geweest, aangezien een geforceerde uitleg misschien niet veel goeds had gedaan.

Maatschappelijk thema in Bright

Naast een fantasieverhaal komen ook maatschappelijke thema’s aan bod, met in het bijzonder racisme. Orc Nick wordt door al zijn collega’s uitgekotst vanwege zijn ras. Dit terwijl hij niemand kwaad doet en niets liever wil dan het zijn van een goede agent. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat je sympathie voor hem zult voelen. Buiten de situatie van Nick om wordt er ook hier weinig met dit gegeven gedaan, wat misschien ook weer een goede keuze was.

Keiharde actie

Ondanks bovengenoemde thema’s is Bright voornamelijk een spectaculaire actiefilm van regisseur David Ayer. De regisseur die eerder al films als Training Day en Suicide Squad afleverde. Alles is mooi gefilmd en de shoot-outs zijn zeer vermakelijk. Heel origineel is het allemaal niet, maar gezien de fantasie-elementen is de film toch wat onconventioneel en voor sommige wellicht verfrissend. Het acteerwerk is verder prima in orde en vooral de chemie tussen Smith en Orc Joel Edgerton is leuk om te zien.

Bright is absoluut niet de slechtste film van 2017, een beetje apart is de film wel. Het fantasy-element is even wennen, maar zal voor een enkeling gewoonweg belachelijk zijn. Buiten dat, is het in ieder geval een leuke Blockbuster voor tussendoor en dus, gewoon een normale blockbuster, die niet superslecht maar ook weer niet supergoed is.

supermutantvirus

Avatar

Makkelijk stom te vinden maar er is stiekem veel goed aan dit samenraapsel van fantasy en buddy-cop.

Deze film deed mij denken aan de getekende serie Ugly Americans en Lethal Weapon.
Het medium film wordt prima gebruikt om een contrastrijke twist aan de ouderwetse politiefilm te geven. Gevuld met vooroordelen en corruptie, in een prettige, eenvoudig geporaliseerde, fantasy setting.

Wellicht moet je er voor open staan of een goede bui hebben maar dit is een leuke eigenzinnige actiefilm die werkt door leuk acteerwerk en een goede productie.



______________________________________________________
De review is klaar en heeft niet meer woorden nodig.
Het was een donkere dinsdagavond ergens maart toen Pareltje de Tor voor het eerst te maken kreeg met..