Michiel de Ruyter

Reviews (3)

Shryce

Avatar

Natuurlijk is de film spectaculair en groots opgezet en heeft 't een van de grootste budgetten voor een Nederlandse film sinds aller tijden en maakt 't mooi gebruik van een aantal historische filmlokaties. Ook schijnt de film historisch accuraat te zijn. Welnu, dat zijn de plusplunten.

Dan nu de minpunten, de allerbelangrijkste is de cast om te beginnen, die is slecht in z'n rollen. Frank Lammers lijkt recht weggelopen uit een Jumbo reclame, nog z'n achterste krabbend als een zak aardappelen zonder enige expressie of overtuiging in z'n rol (ook niet tijdens de gevechtsscenes). Roeland Fernhout, Lieke van Lexmond, Egbert Jan Weber spelen alsof ze in Goede Tijden Slechte Tijden zitten. Complimenten wel voor Sanne Langelaar en Tygo Gernandt, de enigen die wel een goede rol neerzetten. Barry Atsma en Derek Verlinden overtuigen nèt niet. Rutger is heilig, daar zeg ik niets over, maar z'n rol is te klein/kort.
De gevechten zijn elke keer hetzelfde, de beelden/cameraposities, de effecten, zijn 't dezelfde acteurs die we elke keer in slow motion door dezelfde spaanders voorbij zien vliegen ?, het zou best kunnen. Het verhaal zal historisch best kloppen, maar dat is de acteurs niet aan te zien, het verhaal moet toch een behoorlijke periode bestrijken, maar de acteurs (incl de kinderen) blijven even oud. De film probeert ook een nationalistisch gevoel aan te raken, maar slaagt daar allerminst in, geen enkele hoeveelheid vlaggenvertoon, protserig taalgebruik, noch slechte speeches kan dat redden.
Alles bij elkaar een ratjetoe van impressies in een veel te lang uitgerekt (2 en half uur ?!?) scenario waarin teveel slow motion en dramatische filmtechnieken op verkeerde momenten en manieren worden ingezet. Oh en een extra minnetje voor de onzinnige product placement.
5-/10

jaime91

Avatar

De actiescenes en zeeslagen zijn ontzettend spectaculair. Ondanks de overdaad aan slowmotion. De een kan zich daar onwijs aan storen, de ander wat minder. Ik moet toegeven dat het af en toe wel wat eentonig werd, maar toch zag het er wel heel mooi uit. Ik heb ook begrepen dat veel schepen uit de computer komen rollen en dat is er helemaal niet aan af te zien. En dat mag ook wel voor een film met een budget van 8 miljoen. Wat voor Nederlandse begrippen gigantisch is.

De cast levert ook fantastisch werk met Frank Lammers en Sanne Langelaar die wat mij betreft de show stelen. Ook tof om de grote Charles Dance ( o.a. bekend als Tywin Lannister uit Game of Thrones) voorbij te zien komen. En daarnaast is Barry Atsma ook erg goed. De vriendschap tussen de Ruyter (Lammers) en de Wit (Atsma) is onder andere wat deze film zo goed maakt.

Ook wordt er niet alleen aandacht besteed aan de zeeslagen maar ook aan de politiek. Dat is interessant om te zien. Ik vind wel dat de film wat aan de lange kant is met zijn twee en een half uur, en vooral in het begin merk je dat ook wel. Dat had wel iets korter gemogen. Daarnaast heb ik begrepen dat de gebeurtenissen die de film laat zien, zich in het echt afspeelde in 23 jaar. Dat idee had ik helemaal niet toen ik de film aan het kijken was. In de film is het maanden in plaats van jaren. Dat is jammer, maar het is nou eenmaal geen documentaire maar een speelfilm. Ik snap alleen niet goed waarom de makers daarvoor gekozen hebben. De sets en kostuums zijn heel indrukwekkend om te zien. En daarnaast bevat deze film ook best wat gruwelijke beelden, die mij best wisten te raken. En ik ben echt wel wat gewend, maar toch kreeg ik kippenvel. Ik heb overigens de 16 jaar en ouder versie gezien.

Het is ongelooflijk dat Michiel de Ruyter een Nederlandse film is. Dat wat deze film laat zien qua spektakel heb ik nog nooit in een Nederlandse film gezien. Het is duidelijk te zien dat regisseur Reiné ervaring heeft opgedaan in Hollywood. Dat er wat vreemde keuzes zijn gemaakt in het script, de film wat aan de lange kant is allemaal heel jammer. Toch maakt de cast en met name de hoofdrolspelers veel goed. En er zijn maar weinig regisseurs die in Nederland een film als Michiel de Ruyter tot een goed einde kunnen brengen. En Roel Reiné is dat wat mij betreft gelukt.

johnwayne

Avatar

Wetende dat deze film 'slechts' 8 miljoen euro heeft gekost kun je stellen dat het knap is dat hij veel duurder uitziet. Ook kan niemand zeuren over het gedegen acteerwerk wat vertoond wordt. Frank Lammers is uitstekend als Michiel de Ruyter, maar ook alle andere acteurs zijn prima op hun plaats.
Desondanks is er wel degelijk e.e.a. mis met de film. De film begint bij de Slag bij Ter Heijde (1653) en eindigt bij de Ruyter's dood in 1676. Voor wie niet kan rekenen, dat is een periode van 23 jaar. Ik kan me voorstellen dat je om filmische redenen sommige dingen compacter maakt, maar wat hier gebeurd is gewoon absurd. Niemand wordt ouder, zelfs de kinderen van de Ruyter blijven dezelfde leeftijd houden. Mij begon dat op een gegeven moment te storen en het maakte de film ongeloofwaardig. Ik kreeg tevens de indruk dat regisseur Reiné bijna idolaat is van Michael Bay. Hij gebruikt nl. dezelfde trucjes als zijn Amerikaanse collega:veel slowmotion, een overkill aan vlagvertoon en een bombastische soundtrack. De zeeslagen die veelvuldig in beeld komen worden op een gegeven moment vervelend. Weer wordt een schip in slowmotion in stukken geknald, weer vliegen de houtsplinters in het rond en weer springen de kanonnen. Desondanks geef ik de film een kleine voldoende, maar dat is vooral te danken aan Frank Lammers en het feit dat de film voor Nederlandse begrippen groots uitziet. Had de regisseur zich iets meer ingehouden en meer besef van tijd getoond (in 23 jaar verouderen mensen echt) had dit zelfs een verdomd goede film kunnen zijn.