Star Trek Beyond

Reviews (5)

Ed Crane

Avatar

Laatst een film-en-chillax-avondje gedaan met een paar goede vrienden van me. Maar wat zouden we eens gaan kijken? Het aanbod van de on-demand-filmdienst bekijkend kwamen we al snel terecht bij Star Trek Beyond. We zijn allen in meer of mindere mate liefhebbers van Star Trek en we hadden vreemd genoeg nog geen van allen Star Trek Beyond gezien, dus we waren er snel uit.

SPOILERS!

De eerste twee reboot-films van Star Trek vond ik prima te doen, ze behoren imo zelfs tot de beteren uit de hele franchise. Leuk aan Star Trek vind ik dat er veel (sociale, politieke, ideologische) kwesties van de tijd waarin het is gemaakt, behandeld worden, maar dan vertaald naar sf-metaforen. Bekend is natuurlijk dat de Koude Oorlog vroeger in vele gedaanten in Star Trek werd verbeeld, om maar eens wat te noemen. De eerste twee reboot-films van Abrams gingen imo duidelijk over respectievelijk 9/11 en de war on terror. Het vormde wat mij betreft allemaal een goede proloog voor een nieuwe filmreeks: eerst als goede basis alles 'thuis' opzetten, dan nu met Star Trek Beyond is het echte Trekking - daar is de reeks natuurlijk bekend om geworden - begonnen, de vijfjarige missie is nu écht van start. ...Of eigenlijk zelfs al tweeënhalf jaar of zo bezig, zo blijkt aan het begin van de film.

Maar... inhoudelijk vond ik'm erg tegenvallen. Net als Star Trek Insurrection lijdt de film aan het mankement dat't voelt als een tv-episode opgerekt naar filmlengte, en net als Insurrection dan ook nog eens een niet al te memorabele aflevering. Met andere woorden, inhoudelijk was het te mager, dat gevoel hadden wij allemaal.

Het hele middenstuk van de film op en rond de planeet kwam vrij rommelig op ons over. Er worden veel visuele effecten en zo tegenaan gegooid, maar de actie en het spektakel zijn dit hele stuk van de film niet echt memorabel. Personages zijn de hele tijd op de vlucht etc., maar dat werd heel snel saai: het was een typisch gevalletje 'er gebeurt constant iets, maar eigenlijk gebeurt er niks'. Los zand, oprekken van de film, een soort wachten tot het verhaal de derde akte van de film hopelijk een beetje op gang komt.

En wanneer het een beetje op gang komt, dan blijkt ook de nieuwe Star Trek-film inhoudelijk gewoon weer over een terrorist te gaan. Iemand van voorbij de grens van de beschaving die het niet eens is met de ideologie en leefwijze van The Federation en daarom wil hij een aanslag plegen op een enorme ruimtestad die, zodat de verwijzing ons niet kan ontgaan, 'Yorktown' heet... Niet al te subtiel, maar dát maakt me op zich niet uit, bij Star Trek lag het er heel vaak nogal dik bovenop, dat hoort ook wel bij Star Trek. Probleem voor me was dus eerder dat we nu wederom een film voorgeschoteld krijgen over 9/11 en terrorisme, terwijl er zoveel mogelijkheden voor andere onderwerpen zijn. Het liefst had ik gewoon ter afwisseling nu weer eens zo'n Star Trek-verhaal voorgeschoteld gekregen waarin de crew stuitte op een bizarre space anomalie, een heel exotische levensvorm, een vreemde goddelijke entiteit... zoiets.

Men gooit er nog een twistje tegenaan mbt de schurk dat het geheel tot een soort Heart Of Darkness/ Apocalypse Now in space maakt (ook weer een soort link met Star Trek Insurrection eigenlijk), maar dat klinkt interessanter dan het is, want men verzuimt dat aspect sterk uit te werken. En zo hebben we eigenlijk ook niet veel aan de casting van Idris Elba als schurk, want hij wordt behoorlijk verkwanseld. Je zou toch op z'n minst één scène verwachten waarin hij de show kan stelen, maar nee.

Yorktown vond ik dan weer wel erg cool ontworpen. Een vriend van me zette, zoals veel mensen op internet ook deden, vraagtekens bij die hele constructie en het hoe en waarom van die stad. Míjn antwoord naar hem was, na de rationele verklaring van een outpost etc., dat't gewoon een heel coole constructie is, zo een ruimtestad; dat is genoeg, dat alleen al legitimeert de aanwezigheid ervan in de film. Obviously.

De hele climax met de zwerm bij Yorktown en het gevecht erin vond ik ook best leuk gedaan, al zal het in de bios en in 3D vast een stuk spectaculairder zijn. Daar moet wel bij gezegd worden dat het hele zwerm idee de afgelopen jaren al in verschillende sciencefictionfilms voorbij is gekomen.

Star Trek Beyond viel ons dus allen tegen, maar toch hebben we ons wel een beetje vermaakt, er werd genoeg gelachen want de film bleek prima - opvallend prima zelfs - geschikt voor dat ene typische, alom bekende Star Trek gedachtenexperimenten-spel...
In Star Trek komen nogal eens humanoïde vrouwelijke aliens voor, dikwijls actrices met niet toevallig de perfecte 'facial features' en het lichaam van fotomodellen, die met uitgebreide make-up en protheses tot de meest exotische wezens zijn gemaakt. Het gedachtenexperimenten-spel waar dit onvermijdelijk toe leidt, en waar ik het natuurlijk over heb, is het grote "Would you bang her?"-spel. Star Trek Beyond leek het er echt om te doen: om de zoveel tijd kwam er weer een nieuw vrouwelijk alien-personage bij, steeds weer een stapje vreemder dan de vorige...

Ja, dat was flauw, maar we moesten toch wat als de film het een beetje liet afweten.

6/10

Roeltje

Avatar

J.J Abrams heeft succes geboekt met Star Trek en Star Trek Into Darkness, maar nu heeft Justin Lin het stokje overgenomen. De vraag is of dit goed is afgelopen. Dit kan ik antwoorden met een volmondig ja. 'Beyond' herpakt de sfeer en vibe van de eerste twee delen en doet er nog een schepje bovenop.

Allereerst waren de personages weer een genot om in mee te gaan. Ze waren in de eerste twee delen zo goed opgebouwd en uitgediept dat je in deze prent weer erg betrokken raakt bij het avontuur. De situaties waar de personages in terecht kwamen zorgde er ook voor dat ze een mooie ontwikkeling door konden maken.

Het verhaal is ook ontzettend goed, het hield je constant op het puntje van je stoel. Telkens waren er onmogelijkheden die moesten worden overbrugd, zoals in iedere Star Trek film. De nieuwe personages Jaylah en de villian Krall zijn goede nieuwe aanwinsten in de cast en zijn beide interessant, mede door hun achtergrondverhaal.

De actie, visual effects en visuele vondsten zijn werkelijk war fantastisch. Geen moment viel me op dat er CGI in het spel was. De actie is fenomenaal in beeld gebracht en verliest nooit de focus van de personages. Ook waren er visuele verwijzingen naar de oude Star Trek en Star Wars.

We hebben de film in IMAX bekeken en dit was het heel erg waard voor dit episch ruimte- avontuur. Beeld en geluid waren top notch en de prachtige score van Giacchino schelde door de boxen.

Om te concluderen wil ik zeggen dat ik nog steeds niet weet welke beter is, 'Into Darkness' of 'Beyond'. Ze zijn beide fantastische films. Beide hebben een geweldige cast, een aangrijpend en entertainend verhaal, prachtige muziek, goede actie, sterke humor en een interessante villian. Ik kan alvast niet wachten op Star Trek IV.

9/10

BaronBrood

Avatar

Vermakelijk deel in een zeer sterke reeks.
Beyond levert sterke actiescenes, vooral de vernietiging van de Enterprise en introductie van Krall zijn geweldig in beeld gebracht. De hoofdpersonages krijgen allemaal genoeg te doen, en de acteurs gaan allemaal erg goed op in hun rollen, mede daardoor werkt de humor ook prima.
Thematisch gezien heeft Beyond wat minder diepgang dan de voorgangers, maar levert wel een positieve boodschap af zonder al te melodramatisch te doen. Minpuntje is de achtergrond van de bad guy, zijn motivaties hadden werden volgens mij te laat duidelijk, waardoor een deel van de film toch wat spanning mist die er wel had kunnen zijn. Zeker met een acteur als Elba is dat zonde.
8/10, zeker een aanrader!

jaime91

Avatar

Wat mij als eerste opviel bij deze film was dat deze film in vergelijking met de Abrams Star Trek films veel meer een Star Trek film is. De Abrams films richten zich op een veel breder publiek, en ik had het idee dat de mensen achter die films met deze film het idee hadden om wat meer in het diepe te springen. En een film te maken die wat meer voor de (nieuwe) fans is. En dat begrijp ik heel goed, aangezien de fans over het algemeen niet heel blij waren met Into Darkness omdat dat een remake was van Wrath Of Kahn een film die bij de fans zeer geliefd is. En Star Trek bestaat in zijn geheel dit jaar natuurlijk 50 jaar.

Deze film voelde naar mijn mening aan als een aflevering van een tv serie, met het budget en de humor en actie van de vorige 2 films waar de vorige 2 films grote blockbuster actiefilms waren. Het gaat in deze film namelijk wat meer om de crew van de Enterprise zelf en om verbonden te sluiten en nu klinkt dat misschien saai, ik vond de film zeker niet saai vanwege de cast, actie en humor dus. Al moet ik wel toegeven dat dat komt omdat ik de vorige 2 films gezien heb en daardoor dus een band met de personages heb.

Ik heb alleen net als met de 2009 film wederom een probleem met de slechterik. Idris Elba is een fantastische acteur, en hij speelt zijn rol prima. Hij krijgt alleen niet veel om mee te werken. Daardoor zat ik ook nergens op het puntje van mijn stoel zoals bij Into Darkness.

Sofia Boutella vond ik er wel positief tussenuit springen. Waar zij in Kingsman vooral badass moest zijn, moest ze in deze film laten zien dat ze ook kan acteren en dat kan ze zeker. En daarnaast is ze wederom ook heel badass. En ik vond het ook leuk om Spock en Bones wat meer scenes te zien hebben. Erg leuk duo.

Wat ik tot slot wel prachtig vond om te zien was het eerbetoon aan Leonard Nimoy. Omdat ik niet met zijn Spock ben opgegroeid, en er niet zo heel bekend mee ben is hij voor mij misschien niet de ultieme Spock maar toch vond ik het heel mooi om te zien hoe ze met zijn overlijden zijn omgegaan. En hoe ze dat in deze film verwerkt hebben. Ik hoop dat Anton Yelchin in de volgende film net zo'n mooi afscheid krijgt mocht zijn personage inderdaad niet gerecast worden.

Star Trek Beyond is wat mij betreft een hele vermakelijke film. Niet de beste van deze nieuwe Trilogie/Reboot/Sequel in de nieuwe tijdlijn zeg maar maar vermakelijk genoeg waardoor hij voor mij dezelfde waardering als de eerste Star Trek uit 2009 krijgt. Een 8.

Frietgezicht

Avatar

Flinke zit omdat het een matige films is.

Waar ik deel 1 een leuke verrassing vond en deel 2 al wat minder hoewel ik toen dronken was dus die een 2e kans moet geven is dit deel vooral saai.

Alles wat ik zag leek ik eerder gezien te hebben en vooral de grappen waren tenenkrommend.
De badguys waren saai en leken rechtstreeks uit die Buffy serie weggelopen. Jammer dat zo'n acteur als Idris Elba dan zo'n rol speelt onder zo'n laag make-up,die zie ik dan liever in een andere film.

De spanning ontbrak ook. Met al die onzin die gebeurde had ik nooit een seconde het idee dat 1 van al die saaie karakters echt in gevaar was. Uiteindelijk stierven er ook alleen karakters waarvan je de naam niet kent op de badguy na offcourse

Puur als popcornvermaak is het op zich nog te doen. Gebeurd zat en het is ook geen drama om naar te kijken maar een wtf-momentje of beetje diepgang of spanning ontbreekt volledig.

Dan heb ik toch meer zin in Star Wars-films waar de trekkies altijd zo'n oorlogje mee voeren.

En maar goed dat die Yelchin niet meer meedoet in de volgende film met z'n irritante accent. Vervelend karakter.

5