Fantastic Four

Fantastic Four (2015)

Change is coming.

Reviews (5)

Spider-fan

Avatar

Ik heb erg genoten van de film. De berichtgeving over hoe slecht ie zou zijn, komt erg overdreven op me over. Aan de andere kant is het waarschijnlijk niet wat men verwacht van een superheldenfilm (de twee eerdere films van Tim Story zijn een stuk conventioneler).

De film deed me qua plot en sfeer nogal denken aan de films van David Cronenberg, met name The Fly. Als Cronenberg in de jaren '80 een superheldenfilm had gemaakt, is dit ongeveer wat het resultaat had kunnen zijn.
Ik vond deze andere benadering erg leuk, maar kan begrijpen dat het grote publiek daar weinig mee heeft.

Het gaf me uiteindelijk ook wat het gevoel van een pilot van een serie. Als je het als pilot of tv-film ziet, is het al een stuk beter, maar ik kan begrijpen dat het voor de bioscoop tekort schiet. Toch is het wel ongeveer wat je had kunnen verwachten van Trank: Chronicle was ook een vrij kleinschalige film. Het is wel wat verbazend dat men deze benadering het groene licht heeft gegeven, en er is waarschijnlijk wel wat gerommeld met de film toen de studio zijn bedenkingen kreeg. Toch als je naar Chronicle kijkt, krijg ik toch sterk de indruk dat de film wel ongeveer is wat Trank voor ogen had.

Met andere woorden: niet voor iedereen, maar vooral fans van kleinschaliger sci-fi films (met name die van bijvoorbeeld Cronenberg), kan ik hem wel aanraden.

Glennekeeeee

Avatar

Als je met zeer lage verwachtingen begint aan een film dan kan die nog eens positief verrassen. Jupiter Ascending deed dat al in zekere mate dit jaar en Fantastic Four deed het nog een beetje meer. Dat de film géén topper is, dat mag duidelijk worden maar op het kleine scherm viel het allemaal nog wel mee.

Want eigenlijk vond ik de film niet slecht, van begin tot eind niet... Maaar er miste gewoon nog een heel stuk aan de film. Want ik prijsde de makers dat ze voor een goede uitbouw van de personages wouden gaan en met dank aan de jonge talentvolle cast kwam die uitbouw ook goed naar voren. Hoewel er hier en daar een komische noot te bespeuren valt is het toch vooral drama dat overheerst. Hoe ga je om met die krachten? wat willen ze van ons? zou ik het oude leven niet willen? Het zijn zaken die eigenlijk amper aan bod kwamen in voorgaande films en dat hier goed wordt uitgewerkt. De oorsprong van elk personage en hun achtergrond is dan ook voldoende voor een origin en bied genoeg uitleg om hun daden in de rest van de film te rechtvaardigen. Zo ook het personage Dr. Doom. Hoewel het misschien niet het meest originele verhaal is, wordt het wel goed, concreet en meer dan genoeg uitgewerkt om de reden van zijn kanteling te begrijpen. Alleen krijgt hij door de beperkte tijdsduur niet de nodige tijd als de slechterik om er iets memorabel van te maken. Hoewel de actie amper aanwezig is, is de film zeker niet saai. De film laat hun personages evolueren waardoor het nooit stilvalt en met dank aan een degelijke neerzetting daarvan is het allemaal onderhoudend genoeg. Vooraf las ik dat de effects maar van zwakke kwaliteit waren. Nu, ik moet zeggen dat dit op het tv-scherm niet echt te merken was. Er word wel nergens het warm water uitgevonden op gebied van effects en vaak word er door handig camerawerk gebruik gemaakt van verdoezeling maar storen heb ik me zeker niet gedaan aan de effects. De alternatieve dimensie is dan op zich wel een mooi ding om hun krachten aan te werven.. de wereld is anderzijds ook iets te leeg en niet echt uitgewerkt en daarom is de finale dan ook een lichte tegenvaller. Een terugkeer naar daar had zeker niet gehoeven omdat je net daarvoor de impact van Doom op aarde al kon merken en daar had op verder gewerkt moeten worden. Ook is het acteerwerk in die laatste 20 minuten plots een pak zwakker (was Trank dan al vertrokken? en had de reserveregisseur geen impact op de cast?) en soms lachwekkend. Toch had de finale niet de finale mogen zijn. Daarvoor is ze tekort en beperkt het de kracht van Doom. Die scène had de start moeten zijn voor Dooms opkomst en had een aanleiding moeten zijn voor een échte finale. Alleen was dat niet het geval en is Fantastic Four uiteindelijk niet meer dan een degelijke Pilot.

Fantastic Four is op zich een leuke alternatieve versie van de comic-serie. En op zich is er niet veel op aan te merken. Alleen voelt het verhaal niet af en is het laatste stuk toch een afknapper na een mooie, onderhoudende start.

6,5/10

Olrik

Avatar

Het kan lastig zijn om superhelden films te rebooten. Soms pakt het geslaagd uit ( Dark Knight trilogie van Christopher Nolan ), maar vaak zijn de motieven om opnieuw te beginnen enkel voor commerciële redenen. Ang Lee’s Hulk uit 2003 werd over gedaan als The Incredible Hulk in 2008 en Spider-Man is inmiddels al aan zijn derde reboot bezig. En ook The Fantastic Four wordt nu in een nieuw jasje gestoken.

Is dit overbodig? Ja, want veel valt er niet toe te voegen aan de eerdere films uit 2005 en 2007. Begrijp mij niet verkeerd, dit waren geen goede films, maar een reboot was gewoon niet nodig. En toch waren de voortekenen positief. Regisseur Josh Trank beloofde een serieuze aanpak, met aandacht voor het leed van de personages betreft het verkrijgen van superkrachten.

Reed Richards is een behoorlijk slimme jongen, die niet begrepen wordt door zijn omgeving. Door zijn interesse in de wetenschap raakt hij bevriend met Ben Grimm. Reed heeft een apparaat bedacht dat erg veel potentie heeft. Met dit apparaat kan hij een object laten verdwijnen en vervolgens weer laten terugbrengen. Zeven jaar later staan de twee vrienden op een wetenschapsbeurs. Ze weten met hun uitvinding de aandacht te vangen van Franklin Storm die hen een plaats aanbiedt om verder te kunnen werken aan hun veelbelovende uitvinding. Daar werken ze verder aan hun project en worden ze vrienden met Storms zoon Johnny en pleegdochter Susan.

Het nadeel van hetzelfde verhaal opnieuw vertellen, is dat het snel saai kan worden. Er worden wel degelijk pogingen gemaakt om het allemaal heel goed en grondig aan te pakken, maar dat is geen garantie voor succes. Fantastic Four haalt je pas uit je slaap als de personages naar een parallel universum toe reizen. Ze komen terecht op Planet Zero en ik moet eerlijk toegeven dat het aspect van die planeet erg spannend is. Het blijkt een vreemde wereld te zijn zonder de aardse logica.

Al het andere dat Trank er bijhaalt, voelt aan als afleiding. Ik ga namelijk niet ontkennen dat het ongelofelijk saai wordt na hun bezoek aan Planet Zero. De terugkomers moeten enorm wennen aan hun nieuwe lichaam. Reed kan opeens zijn ledematen als een elastiek rekken, Susan kan zichzelf onzichtbaar maken, Johnny is behoorlijk vlambaar en Ben is veranderd in een stenen Hulk. Trank geeft de personages amper de ruimte en tijd om verder te ontwikkelen, want hij verdicht de tijd met een jaar en het team is al lekker bezig met hun nieuwe vaardigheden. Vanaf dat moment gaat het pas echt helemaal de mist in.

De visuele effecten zijn op sommige momenten lachwekkend en lijken zo uit een verouderde game te komen. Het meest verschrikkelijke aan deze film is toch wel het verschijnen van de schurk Victor von Doom die er werkelijk belachelijk uitziet met zijn masker. Fantastic Four valt in de categorie bedrijfsongevallen. Deze reboot voelt aan als gênante uitmelkerij, waar bovendien weinig plezier aan te beleven valt. Zelfs als je hoopt op een Stan Lee cameo, moet ik je helaas teleurstellen, want de geestelijke vader van onze superhelden laat zich dit keer niet zien in een cameo.

De casting voor deze film was erg verrassend. In vergelijking met de vorige acteurs die in de Fantastic Four films te zien waren, was er deze keer gekozen voor daadwerkelijk getalenteerde acteurs. Miles Teller, die vorig jaar fantastisch was in Whiplash, ging voor de rol van Reed Richards. En voor de overige drie superhelden werden Kate Mara, Michael B. Jordan en Jamie Bell uitgekozen.

Karakter is jammer genoeg al vanaf het begin van de film afwezig. Reed is een jonge uitvinder, Johnny heeft nogal ruzie met zijn vader, Ben komt uit een slecht milieu en er is jaloezie tussen Reed en Victor. Het is allemaal erg slecht uitgewerkt en het zit bovendien vol met de meest irritante clichés.

Zijn we inmiddels ook niet een beetje moe van superhelden? Volgend jaar wachten ons van Marvel Deadpool, Captain America: Civil War, Doctor Strange en X-Men: Apocalypse. Van concurrent DC komen Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad. Die vraag stellen ze zich in Hollywood vast ook af. Regisseur Steven Spielberg had dit laatst nog te zeggen over de superheldenfilms - ”We zagen allemaal hoe de Western ten onder ging en er komt een tijd dat superheldenfilms de weg van de Western volgen.”Dat betekent niet dat de Western nooit terug keert en dat de superheldenfilms dat ook niet doen. Natuurlijk is het genre op dit moment springlevend. ”Ik zeg alleen dat deze cycli een beperkte tijd heeft in de populaire cultuur. Er komt een dag dat mythologische verhalen vervangen worden door een ander genre, dat een jonge filmmaker op dit moment misschien wel aan het bedenken is!”

Het is verfrissend om een stel superhelden te zien met fysieke en emotionele problemen, maar het grote doel van een stripverfilming is toch vooral om je te vermaken. En daarin schiet Fantastic Four erg te kort. Een film lang bouwt Trank op naar het epische slotgevecht tussen de vier helden en de kwaadaardige Dr. Doom. En vervolgens komt hij met het meest teleurstellende einde dat ik in een lange tijd heb gezien.

Je zou kunnen beweren dat Trank deze film niet geheel heeft verpruts, maar anno 2015 vind ik dit gewoon niet genoeg. Er komen al vijftien jaar superhelden films uit. Ant-Man was tenminste nog een grappige film, maar Fantastic Four is juist alles wat een superheldenfilm niet hoort te zijn: saai en voorspelbaar. Een vervolg is al aangekondigd, met een releasedatum in de zomer van 2017. Toch lijkt het waarschijnlijker dat dit ( opnieuw ) het einde van de Fantastic Four betekent.

2.5 / 10

Roeltje

Avatar

Ontzettend genoten van deze film. De zwakheden vielen wel op, er zitten een aantal plotfouten en af en toe is de dialoog té cheesy. Ook was de de finale wat snel erdoorheen gejast. Maar er is genoeg positiefs te melden gelukkig!

De karakters zijn allemaal heel goed opgebouwd. De film neemt héél veel tijd om iedereen te introduceren en ze een plaats te geven in het verhaal. Dat zorgt ervoor dat je wat meer betrokken bent als alles wordt vernietigd.

De visuele effecten en camerawerk zijn prachtig! Alles word perfect, sfeervol in beeld gebracht en houd je bij het verhaal betrokken. Er waren maar weinig momenten waar ik me verveelde.

Om een kort verhaal nog korter te houden, heb ontzetten genoten en soms gestoord aan de wat duidelijke zwakheden. De castleden leveren allemaal goed werk af, zo niet, dan lag het aan het script.

7.5/10

Angelater

Avatar

Matige film, hoewel ik me er mee kon vermaken. De eerste helft is goed (zeer goed zelfs), maar daarna zakt het allemaal in elkaar. Zonde. Ik weet niet wat er is gebeurd achter de schermen, er is in ieder geval een hoop potentie weggekwijnd. De actiescènes in deze prent zijn echt lachwekkend. Het is een tijd geleden sinds ik me zo verveelde tijdens de finale van een superheldenfilm.

Het acteerwerk was redelijk, evenals de cast. Dr. Doom is helaas te sullig voor woorden, alhoewel hij in één scène mooi mag demonstreren wat hij wel niet kan. Best een gewelddadige en bloederige scène. De allerlaatste shot, waarin ze een naam voor hun groep proberen te verzinnen was ook wel een beetje tenenkrommend.

5.5/10 - 2.75/5*