The Hobbit: The Desolation of Smaug

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Beyond darkness... beyond desolation... lies the greatest danger of all.

Reviews (13)

Olrik

Avatar

The Hobbit : The Desolation of Smaug is weer een totaal andere film dan An Unexpected Journey, maar heeft zeker indruk op me gemaakt!
De film oogt erg mooi en het is Peter Jackson goed gelukt om een extra verhaallijn toe te voegen naast dat van Bilbo en de 12 dwergen.
Waar ik me wel Sims aan ergerde is dat de dwergen er amper zonder kleerscheuren er van af kwamen en dat ze het allemaal hebben overleefd, maar ik snap dat ze dat hebben gedaan, want anders hadden ze zich niet aan het orginele verhaal van The Hobbit gehouden.
Op sommige momenten vond ik alleen dat de film wat langzaam ging betreft het verhaal zelf, maar dat hoort er nou eenmaal bij als je een trilogie wilt maken van een boek van 250 bladzijdes.
Ik kijk zeker uit naar het volgende deel!

7,5 / 10

Glennekeeeee

Avatar

De euforie van het weerzien met middel earth, zoals in AUJ, is wat wegge-ebt en dus komt de iets kritischere ik naar boven. Pluspunten aan de film? Een sterke cast met een heerlijke freeman en een leuk weerzien met Bloom. De iets grimmigere sfeer die toch meer moet denken aan de originele trilogie. De effects zijn ook van een mooi niveau buiten een moment waarin een aanval tussen goed en kwaad wat fake overkomt. Smaug is indrukwekkend en samen met de vieze spinnen en de orcs brengen zij toch duistere dreiging. De locaties zijn magnifiek en de actiescenes zijn even indrukwekkend. Toch ook enkele minpunten: Gandalf heeft weinig te doen in deze film en zijn doel voor het vervolg blijft me nog vaag (heb het boek niet gelezen), tussen de actiescenes valt de film ietz te vaak stil. En er worden naar mijn gevoel teveel dingen opgezet naar deel 3 waardoor je soms naar een lege doos zit te kijken omdat je weet dat dit allemaal maar tot zijn recht zal komen in TABA.

kort: een waardig vervolg op AUJ, en het nostalgische gevoel weggelaten van deel 1, is dit toch weer een niveau dat gerust kan wedijveren met de originele trilogie. De finale belooft weer bijzonder sterk te worden

9/10

Bilbo

Avatar

Het is alweer iets meer dan een jaar geleden dat ik begon met het recenseren van de "The Hobbit"-trilogie. Met de eerste film in de trilogie, genaamd An Unexpected Journey, bracht hetzelfde team dat het bekroonde "The Lord Of The Rings" drieluik naar het witte doek bracht ons mee terug naar de rijke wereld van auteur J.R.R. Tolkien. Deze film bracht al bij velen vraagtekens op rondom de kwestie of een trilogie nu wel degelijk nodig zou zijn. Een zeer begrijpelijke vraag, gezien het boek zelf niet al te groot of uitgebreid is. Jackson & Co. vonden er echter wel een trilogie in. Zeker bij het vervolg, The Desolation Of Smaug, zijn er meer vraagtekens te zetten bij die beslissing.

The Desolation Of Smaug pakt het verhaal op waar An Unexpected Journey afsloot: Bilbo, Thorin, Gandalf, en de rest van de dwergen vervolgen hun queeste richting het koninkrijk Erebor, waar de draak Smaug nog altijd waakt over de schatten die daar verborgen liggen. Ditmaal brengt hun queeste ze door het vervloekte Demsterwold, vervolgens naar een ongelukkige confrontatie met elven en uiteindelijk naar een stad der mensen. In de tussentijd vertrekt Gandalf op een missie om het mysterie van de geheimzinnige Necromancer te ontrafelen die zich zou huisvesten in het verlaten fort Dol Guldur.

Hiermee rekken Jackson & Co. het verhaal niet alleen uit, maar stoppen het ook nog vol met veel elementen die, hoewel soms terug te vinden zijn in Tolkiens werken, niet te vinden zijn in het bronmateriaal. Hiermee lopen ze met het probleem dat ze veel willen vertellen voor een verhaal dat oorspronkelijk vrij rechtdoorzee is. De toevoeging van Gandalfs avontuur naar Dol Guldur is echter niet zo'n onaangename toevoeging: dit alles is sfeervol gedaan, met mooi ontworpen sets en digitale omgevingen, maar met een mysterie dat heel makkelijk te ontrafelen is voor ieder die de Rings-trilogie al gezien heeft. Pas in de Extended Edition, waar Gandalf ook nog eens een oude vriend van hem tegenkomt in dit fort, wordt dit verhaal pas echt interessant, hoewel niet per se nuttig voor het algehele verhaal. Het is echter een handige verklaring voor waarom Gandalf niet aanwezig was tijdens dit portie van het verhaal, zoals dat in het bronmateriaal ook was (en Tolkien zo erg aanpassen zou voor wereldwijde chaos zorgen). Tevens voegt men een geheel nieuw plotdraad toe rondom de elven Legolas en Evangeline Lily, flauw ingevuld door Orlando Bloom en niet slecht ingevuld door Evangeline Lily. Hier voegt het weinig toe aan het algehele verhaal en voelt het vrij afleidend van de hoofdzaak: bereik de berg.

Het uitrekken van het verhaal heeft echter ook wel z'n voordelen. Het is waarschijnlijk een vrij controversiële mening, maar het is een manier waarop de film het bronmateriaal verbetert op het gebied van personages. De extra tijd geeft de kijker iets meer tijd om bekender te worden met de vele personages. Er zijn immers 13 dwergen, met nog een paar personages die zo nu en dan hun neus laten zien. De film doet het echter niet met alle 13 dwergen: niet iedere dwerg krijgt een goed momentje om echt te tonen wie ze zijn. We zien meer van bijvoorbeeld Thorin, Balin en Kili, maar personages als Fili, Bofur of Bombur blijven nog steeds meer namen dan personages. Het is jammer, want de cast die deze personages invult zijn, als men zo nu en dan op de andere dwergen dan de hoofddwergen let, nog best wel vermakelijk met de kleine rollen die ze hebben.

Qua cast zijn de bekende hoogtepunten uit de vorige film nog steeds te vinden: Ian McKellen is natuurlijk weer eens heel sterk als Gandalf de Grijze, die de rol in deze film voor de vijfde keer vertolkt. Ook Martin Freeman is weer een uitstekende Bilbo. Hoewel hij in deze film iets meer naar de achtergrond wordt geschoven (wat lichtelijk vervelend is gezien de gehele titel van de film), zijn de momenten die hij krijgt nog steeds de hoogtepunten van de film. Zijn confrontatie met Smaug is het hoogtepunt van de film. Smaug, die intimiderend vertolkt wordt door Freemans Sherlock-collega Benedict Cumberbatch, is zowel visueel als qua stem zeer intimiderend. Cumberbatch leent zijn stem naar dit geliefde personage uit Tolkiens verhaal en doet dit uitstekend dramatisch en grandioos. Wederom is Cumberbatch/Freeman een goede combinatie. Orlando Bloom is tevens terug als Legolas, de zoon van elvenkoning Thranduil, met een minder overtuigend optreden. Bloom was al niet de sterkste kant van The Lord Of The Rings en ook hier in The Hobbit is zijn optreden niet al te overtuigend, wat niet helpt bij de zoektocht naar het nut van de toevoeging van Legolas in het verhaal.

Visueel wordt de wereld van Tolkien wel weer mooi vertaald naar het witte doek. Wederom werkt hetzelfde team dat de sets en digitale omgevingen van The Lord Of The Rings vormgaven mee aan de nieuwe locaties die men in The Hobbit zal bezoeken. Wederom hebben de sets en digitale omgevingen veel mooie details en voelt alles levendig. Het jammere is echter dat één voorname kunstenaar uit The Lord Of The Rings niet meer aanwezig is: Moeder Aarde. Door de vele sets en digitale omgevingen zijn er weinig momenten waarop we de prachtige landschappen van Nieuw-Zeeland zien, die zo geliefd waren in The Lord Of The Rings. Zo voelt de wereld van de film iets minder "echt".

Ook componist Howard Shore is weer terug. Met de nieuwe locaties komen nieuwe leidmotieven. Onder andere het Demsterwold en Meerstad krijgen hun eigen leidmotieven en deze zijn allemaal voldoende. Het grootste gebrek van deze soundtrack is echter het gebrek aan thematische consistentie. Een groot gebrek is het "Misty Mountains" leidmotief, dat in de eerste film in de trilogie zeer prominent aanwezig was en dus goed bleef hangen bij de kijker. Dit leidmotief werd dus zeer geassocieerd met de dwergen en het verhaal zelf en het gebrek hieraan in deze film is voor de gehele soundtrack vrij nadelig. Hierdoor voelt de soundtrack flauwer aan dan die van de vorige films: er is geen leidmotief om de actiescènes die kick te geven die ze goed kunnen gebruiken.

Uiteindelijk sluit alles af met een vrij onnodig actievolle finale en een cliffhanger die de derde en laatste film zal inleiden. Die gehele finale heeft de ergste vloek die een actievol moment in een film kan hebben: het is niet boeiend en voelt meer als een obstakel voor de kijker dan voor de personages. Dit is het probleem dat meerdere gedeeltes in de film hebben: het is goed om het verhaal meer diepgang te geven, maar onnodig om dat te doen tot het punt waarop momenten overbodig voelen. Er hadden veel beknoptere films in kunnen zitten, wie weet niet eens een trilogie.

jaime91

Avatar

Gisteren eindelijk deze film in IMAX gezien. Wat een spektakel! En voornamelijk daardoor ben ik opnieuw weggeblazen. De cast is wederom fantastisch, ook leuk om Legolas weer terug te zien die zo ontzettend badass is! En Bard en Tauriel zijn ook leuke nieuwe toevoegingen aan de cast. Maar er is er één die wat mij betreft helemaal de show wist te stelen en dat was opnieuw Benedict Cumberbatch als Smaug. Het maakt niet uit, of hij nou fysiek aanwezig is in een film of dat hij het alleen met zijn stem moet doen hij blijft een waanzinnig goede acteur! Hij weet van Smaug zo een ontzettend dreigend personage te maken, en daarbij zag Smaug er ook fantastisch uit! Ik zat echt met mijn mond open te kijken! Waanzinnig! :W

Dit tweede deel biedt nog meer spektakel dan het eerste deel, en vooral in 3D is dat echt fantastisch. Helaas is de CGI ook duidelijk zichtbaar af en toe, maar dat heeft er bij mij niet voor gezorgd dat ik minder genoten heb. Hetgeen wat daar wel voor gezorgd heeft is de High Frame Rate. Dit is de eerste keer dat ik die HFR ervaren heb, en ook mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de 'gewone' versie. Ik had de hele tijd het idee alsof ik naar een toneelstuk aan het kijken was. En helaas moet ik dat voor nu ook laten meetellen in mijn uiteindelijke score. En wat ik tot slot ook een minpunt vond was dat helaas ook de spanning een beetje ontbrak. Nogmaals er zat genoeg spektakel in waardoor ik me niet hoefde te vervelen, maar ik zat alleen op het puntje van mijn stoel tijdens het gedeelte met Smaug. En dat was op het einde. En ook daar verdween de spanning uiteindelijk weer omdat ik uiteindelijk door kreeg dat opnieuw iedereen het ging overleven. Het eind vond ik dan wel weer goed alleen vrees ik opnieuw dat ook in het derde deel weer iedereen het gaat overleven. En dat klinkt misschien wat gek, maar de emotionele lading die Lord Of The Rings had, waar sommige personages om het leven kwamen tijdens de reis dat mis ik hier.

En daarbij en dit is geen spoiler, weet je dat Bilbo, Gandalf en Legolas niets overkomt want die zitten in Lord Of The Rings. En ook dat zorgt ervoor dat de spanning ontbreekt.

Kortom, een film met heel veel spektakel, opnieuw prachtige beelden (die misschien nog mooier waren geweest als ik niet de HFR gezien had), toffe actiescenes,Smaug en de verschijning van Sauron wat ik ook zeer spectaculair vond zijn wat mij betreft de pluspunten. En het ontbreken van de bloedstollend spannende momenten, en de HFR zijn de dingen die ik wat minder vond. Maar toch vind ik het nog steeds een geweldige film, die zeker niet verveeld!

ErwinT

Avatar

Vond hem best leuk. Indrukwekkende effects weer, de aankleding is fenomenaal en Smaug ziet er fantastisch uit. Ook het uitstapje van Gandalf is een welkome toevoeging. De tonnenscene vond ik erg grappig en een van de hoogtepunten van de film.

Maar. Hoewel Smaug fantastisch is uitgewerkt duurt het maar en duurt het maar. Het wordt erg ongeloofwaardig als zo'n enorm beest het ruim een half uur lang maar niet lukt om niet eens EEN dwerg of hobbit te doden. Hij kan de dwergen ruiken als ze nog buiten staan, maar niet als ze onder hem doorlopen. Ook dat continue geklets van dat beest (hoewel met fantastische stem) vind ik niet erg bloeddorstig overkomen. Al met al was dat stuk dus niet bepaald spannend, hoewel ik Smaug zelf wel fantastisch geanimeerd vond.

Wat mij betreft hadden ze het bij twee films gelaten, of bij drie van anderhalf uur. Ik vraag me af wat er nog in de extended versie erbij wordt gesleept Smiley face

Desalniettemin ben ik te zeer een LOTR fan om een slechte score te geven. Het zag er weer geweldig uit en het was hoewel te lang ook best vermakelijk.

7/10

Banned

Avatar

Ook iemand die zich heeft kapot geërgerd aan die GoPro beelden tijdens die tonnenscène? Verder was de film iets beter dan z'n saaie voorganger. Niet dat de vaart er meer inzit maar er gebeurt gewoon veel meer en de actie is amusant om te zien. We krijgen ook nieuwe locaties en dorpen te zien, wat uitbleef in deel 1. En uiteraard het hoogtepunt waar we al een tijdje op zaten te wachten is Smaug. Visueel ziet het beest er niet alleen goed uit het is een sterk staaltje Hollywood kunst. Indrukwekkend en entertainend. Iets minder entertainend zijn de verschikkelijke dialogen die dan ook nog eens op de koop toe door bijna de ganse cast worden uitgesproken alsof ze een toespraak geven. Was waarschijnlijk een onderling wedstrijdje, wie z'n tekst zo episch mogelijk kan uitspreken wint.

Secret1994goesFilm

Avatar

Eerste keer kennisgemaakt met 3D HFR...
Ik weet niet wie van de 2 ervoor zorgde... 3D of HFR, of misschien beiden.
Maar de film voelde dus echter dan ooit.

Het verhaal is rustiger dan het 1e deel, wat ik langs een kant beter vond. Deel 1 sprong van de ene hinderlaag in de ander. En in dit 2e deel is er meer tijd vrijgemaakt voor een beetje rust, vertellen en personageontwikkeling.

Het beste personage was toch de draak Smaug die echt schitterend in beeld was gebracht. zeker met de 3D HFR, moesten draken bestaan, ze zagen er zo uit.
De detailering , het lijf, de brul, de verplaatsing maken hem zo uitgewerkt en legendarisch.

Ook de komische momentjes zijn werkelijk schitterend als de dikste dwerg op Killing Spree gaat of Bilbo een rustige conversatie aangaat met een zeker Smaug.

Samengevat, een zeer leuk en schitterend deel met de toevoeging van Smaug. Ben benieuw hoelang deel 3 nog zal duren... omdat ze het einde van deel 2 misschien ook konden gebruiken voor deel3.

Frietgezicht

Avatar

Spoiler-alert!!!
SPOILER-ALERT!!!'

Gezien en tegenvaller!!
Iedereen is ongelooflijk positief en natuurlijk is het een vermakelijke goede film(geef gewoon een 7) maar geen topper.
Legolas valt al tegen. Totaal niet symphathiek en zijn kop lijkt uit een computer gekomen.
Opnieuw weer een reeks gebeurtenissen zonder slachtoffers.
Iedereen praat vol lof over de scene met die tonnen en ik vond t ook leuk maar er is geen spanning.
Geen slachtoffers en dat verwachtte ik al.

Smaug is aan op het begin top(stem zeker) maar op een gegeven moment lult die maar. Blaffen maar niet bijten zoals Keitel ooit zei in Reservoir Dogs. En als die dan tot actie overgaat weer geen slachtoffer. Ong 6x springen ze op tijd weg voor het vuur.

Gandolf en Legolas hun scenes hebben geen spanning want ze overleven toch(beide betrokken bij een cliffhanger zonder spanning)
Alleen Orks gaan er simpel aan. Zelfs die spinnen lullen net als Smaug. We eten ze bla bla maar gebeurd niks.

Special effects soms ook opvallend aanwezig en Smaug gaat t dorp aanvallen maar who cares. Maak ze lekker af. Zitten amper karakters die mij boeien dus cliffhanger ook niet echt.

Voor de rest vermaak ik me heus wel en genier ij van Gandolf, begin van Sauron en ook van Smaug maar het is te kindvriendelijk allemaal. Ik ben vermaakt maar niet onder de indruk.

MArnoldi

Avatar

The Hobbit I vond ik erg gaaf, omdat veel goede herinneringen naar boven kwamen door LotR. Ook was ik erg onder de indruk van de kwaliteit en visuele effecten. Het verhaal vond ik aardig en langzaam. Desondanks gaf ik het een hoog cijfer, omdat de film mij toch raakte.

The Desolution of Smaug kon mij niet hetzelfde gevoel geven. Dat was al hoorbaar aan de muziek. In alle LotR-films en het eerste deel was er een duidelijke rode draad in de muziek. Dat miste ik bij deze film.

De film start met een saaie proloog, maar geeft wel informatie over het doel van de reis naar De Eenzame Berg. Daarna was er genoeg te beleven qua actie en spektakel. De Elfen (Legolas) lieten weer aardige skills zien. De scene met de tonnen vond ik visueel een genot om naar te kijken.

Helaas waren er ook weer veel onnodige scenes die waren opgerekt. Dan merk je dat de film in minder delen had gemoeten. Was het een eigen keuze van Jackson of zag er Warner Bros er opnieuw een goudhaantje in?

Bilbo maakt een duidelijke ontwikkeling mee, mede door de ring.
De rest van de ontwikkelingen vind ik vaag:
- De vriendschap tussen Thorin en Bilbo is plots weer verstompt en terug bij af. (Dat iemand terecht opmerkte in een buitenlandse recensie). (In eerste deel belangrijkste invalshoek).
- Ook de personages Azog en Turiel (de vrouwelijke elf) vond ik erg zwak overkomen. Waar Azog in deel 1 een belangrijke rol speelde, wordt hij opeens naar de achtergrond gegooid. Turiel is een extra verzonnen personage die iets ''voelt'' voor een dwerg en een extra dimensie moet geven aan het verhaal.
- Enkele dwergen halen de berg niet. En het leukste is: ik mis ze niet eens. Niet zoals Pepin en Merry die uit elkaar worden gehaald, of Aragorn en Eowyn. Dat heeft meer diepgang -->LotR.
- Beorn de beer was cool, maar te kort, net zoals Bard de Meerman (tot welke verhouding staat hij nou? Wordt later wel iets duidelijker)


Het moment van de film vond ik toch wel Smaug vs Bilbo. Geweldig! Die draak vond ik echt super, maar ook supertof. Ik zat toen pas echt op het puntje van mijn stoel. De Gollem-scene met Bilbo was geweldig, maar duurde iets te lang. Dit was huiverend...die draak...die stem.

De visuele effecten waren verbluffend. Dat is al een reden om naar de bioscoop te gaan voor deze film.
Voor de rest heb ik het probleem dat LotR mijn standaard is. Dat kan de Hobbit nooit halen, omdat het verhaal erg oppervlakkig is en weinig diepgang biedt met verschillende thema's. Daarom ben ik wel blij dat er in de Hobbit veel wordt verwezen naar de LotR. Daardoor krijgt het verhaal opnieuw meer diepgang --> scene Gandalf Necromancer.

Wat voor cijfer geef ik? 7 uit 10. Het gevoel was er niet. Hopelijk valt alles voor mij op zijn plek bij het laatste deel.

pmw84

Avatar

Gisterenavond nog in bios gezien en wat is deel 2 toch mooi in elkaar gezet. Naar myn mening vele malen beter dan deel 1.

Vol met actie en mooie special effect, vooral de soundtrack is heel erg mooi en de locatie dat alles opgenomen is komt in deel twee meer naar boven en het totale plaatje klopte wel. Deel 1 was echt vermoeiend and too much talking. Deel 2 heeft voor my veel goed gemaakt en krijgt daarom een dikke 9 van me

benjamin

Avatar

Deel één was in mijn ogen nog steeds een prima blockbuster, maar eigenlijk is het pas in deel twee dat Peter Jackson - ook deze keer weer te zien in een cameo - alles echt in gang zet. De stukken staan op het bord en nu mag er dus volop gespeeld worden.

Het verhaal is een groot spektakelstuk zoals we van Midden-Aarde verwachten. Deze keer krijgen Bilbo en de dwergen o.a. te maken met spinnen, elfen (waaronder Tauriel, een personage dat enkel in de films bestaat maar zeker een geslaagde toevoeging is) en een nieuwe lading moordzuchtige orks. Doorheen dat alles blijft Martin Freeman bewijzen dat hij dé perfecte acteur blijft om Bilbo te spelen. Over de cast gesproken: ook leuk om Stephen Fry te zien opduiken.

Maar dat mag dan allemaal leuk zijn, uiteindelijk kom je toch maar voor één reden: Smaug. De draak met de stem van Cumberbatch is een gigantisch en angstaanjagend filmmonster dat zorgt voor de geweldige finale waar we allemaal op zaten te wachten. En waar we nog steeds een groot deel van te goed hebben, al moet ik wel toevoegen dat je film net stoppen als de draak wegvliegt om Lake-town aan te vallen misschien wel iets te veel van het goede is. Anyway, over een jaar zitten we allemaal terug in de bioscopen om het eindstuk te zien. Als dat net zo goed is, hebben we een geslaagde trilogie.

Ereptile

Avatar

Supermooie film! Het begin is een beetje een inzak momentje, maar later komt de film pas echt weer op gang. Mede dankzij de gevechten tussen de dwergen, elven en orcs tijdens de waterscenes in die tonnen, die ik geweldig vond! Natuurlijk zijn er redelijk wat veranderingen vergeleken met het boek, maar ik had daar echt geen last van. De finale van de film was dan ook echt een mooie verrassing.

De scene's van Smaug vond ik echt de mooiste in de film! Al zag Smaug er toch net iets anders uit dan ik had verwacht. Hij heeft inderdaad maar twee achterpoten, en z'n voorpoten zijn ook z'n vleugels.

De locaties in de film kwamen naar mijn idee wel iets te snel achter elkaar. En de introducties van sommige personages daarom ook. Beorn werd zo bijvoorbeeld aan het begin van de film al meteen geintroduceerd. Maar locaties zoals Laketown, Mirkwood, Dol Guldur en Erebor zijn gewoon geweldig gemaakt! Er zaten wel wat scene's in de trailer die ik echter niet voorbij heb zien komen. Wat dus waarschijnlijk allemaal te zien is in een extended edition.

Ook de cast doet het in dit deel weer geweldig! Luke Evans als Bard en Evangeline Lilly als Tauriel zijn ook geweldige toevoegingen gebleken. Het einde van deze film laat me wel balen dat ik NOG een jaar moet wachten op het volgende deel. Maar eerst ga ik DOS nog wel een paar keer in de bios bekijken.

Steve-O

Avatar

Nog maar even en dan is het zover! Heb er veel zin in, ga naar de Hobbit Night in A'dam Arena. HFR/IMAX natuurlijk!

De meest interessante dingen van het boek komen in deze film. En het ziet ernaar uit dat er meer gebruik gemaakt is van het wijde kleuren spectrum dat de RED EPIC kan bieden. Donkerder, maar tegelijkertijd ook kleurrijker. En daarbij denk ik dat DOS een voordeel heeft op AUJ. Een aantal scènes zijn vrij laat verplaats naar deze film en ik denk dat ze er daarom ook al wat werk aan hadden besteed. Niet te vergeten dat de film ook wat korter is en zo hoop ik ook beter in elkaar gezet qua tempo. Denk ook dat ze beter om hebben kunnen gaan met de 5K/HFR, ze hebben het nu inmiddels al een keer gedaan.

Ik denk dat ik het meeste uitkijk naar (natuurlijk) Smaug, de barrels en wat er in Dol Guldur gebeurd. Want dat stond nergens echt goed uitgelegd ;)