Aangezien VIER (Vlaamse zender) alle HP-films in de zomer heeft uitgezonden heb ik deze allemaal opgenomen en vandaag heb ik het vijfde deel ervan teruggezien.
En ondanks dat m'n vorige reactie op de film de meest recente is wou ik toch nog een nieuwe recensie schrijven aangezien ik ze nu in sneltempo na elkaar aan het zien ben en dus de film beter in de volledige reeks kan plaatsen.
Zoals ik al aangaf begin ik dit deel van de reeks meer en meer te waarderen, daar waar ik in de bioscoop bij zowel dit deel, als de halfbloedprins, als part 1 met een onvoldaan gevoel bleef zitten omdat het teveel als voorbereiding leek te blijven. Nu kan ik deze film zeker als een losstaand deel bekijken.
Harry word zoals zovele keren tegengewerkt om terug te keren naar Zweinstein. Niemand geloofd de jongen dat Voldemort terug is, enkel Perkamentus, maar die probeert Potter zo veel mogelijk te vermijden. Hoofdtoneel van deze film is het ministerie, Een schitterend decor trouwens. De sterkte van deze film is vooral de grauwheid en de spanning/dreiging. Deze film is allesbehalve bombastisch en focust vooral op de opmars van beide zeiden. Enerzijds de dooddoeners (waar ik nog steeds niet van begrijp waarom Harry niet doorverteld dat vader Malfidus een volgeling is van Voldemort) en anderzijds de orde van de feniks. Het is een slimme manier van Rowling om leden uit de voorgaande delen terug te halen zoals Sirius Zwart, leraar Rupin en leraar Dolleman. We zien de focus ook meer verhuizen naar London, kwestie van de ravage groter te kunnen maken en anderzijds ook de kijker te doen geloven dat de toverwereld zelfs in de grootste steden ongemerkt zijn eigen leven kan leiden. Nieuwe blikvanger van deze film is Dolores Umbridge of Dorothea Omber. Imelda Staunton speelt deze rol met verve en heeft ook een misterieus kantje. Op zich gebeurd er weinig memorabels gedurende de film. Maar we zien wel een andere Harry Potter die langzaamaan veranderd van de terughoudende sullige jongen tot een leider voor de leerlingen. Die verantwoordelijkheid word belangrijk, zeker naar het einde van de film toe als de jongen zijn profetie ten horen krijgt. De finale is wel een waardige afsluiter van deze film. een voorproefje van wat nog komen mag maar meer dan sterk genoeg om op zichzelf te staan. Het heeft alles wat nodig is: actie, magie, duels, drama, confrontatie waarbij Perkamentus - Voldemort voor mij zelfs éen van de hoogtepunten is uit de gehele reeks. Je had het gevoel dat Perkamentus de man wel kon verslaan, later weten we ook waarom dit niet gebeurde. Dat de tegenstrijdigheid aan de goede kant in deze film al ten einde komt is misschien wel jammer. Want al die gecombineerde verhalen die de nodige spanning brachten zorgden ervoor dat dit 5e deel zowaar een soort van Thriller is geworden.
Harry Potter en de Orde van de Feniks is een aparte film uit de reeks die een beetje tussen de andere films valt. De film is donkerder en kleiner dan de Vuurbeker en zet de dreiging op voor Voldemorts opmars. Maar dat de Halfbloedprins dan weer een hele tijd veel lichter is en enkel voorspel bied zorgt ervoor dat dit 5e deel qua stijl nergens echt bijhoort maar wel belangrijk is voor de evolutie van Harry Potter en anderen. Door die eigenheid en kleinschaligheid zal het niet bij iedereen als sterk deel worden bevonden maar voor mij persoonlijk zeker wel.
Vond vroeger deze film eigenlijk éen van de minste uit de reeks, misschien wel dé minste. maar heb hem vandaag eens herbekeken en ik moet zeggen dat de film zeker en vast een waardige plaats heeft in de reeks. ik ken de boeken niet dus ik baseer me op de films en ik snap de titel wel volledig. het is misschien maar een chapter uit de film maar het word toch genoeg toegelegd. je ziet in deze film ook echt de overgangsfase van kind naar jongvolwassenen en hun verantwoordelijkheden daarnaartoe en misschien komt het net daardoor dat ook ieder personage beter presteert als in vorige films. de finale is misschien wat kort maar best iconisch, voldemort tegen perkamentus, de orde tegen de dooddoeners. misschien goed dat ze het niet té bombastisch hebben gedaan want de grand finale moest deze geladenheid nog kunnen overtreffen.
The Order of the Phoenix is naar mijn mening niet zo goed dat hij het niveau van The Goblet of Fire haalt, maar op zich is de film niet echt een teleurstelling.
Het verhaal is erg goed uitgewerkt en komt goed overheen met het boek en had erg spannend momenten.
Helena Bonham Carter was echt de perfecte keus voor het spelen van Beatrix van Detta en haar performance stal maar mijn mening de show, maar ook de andere acteurs hebben goed werk geleverd
Misschien was de film af en toe een beetje saai of langdradig, maar daar heb ik me niet echt aan geërgerd.
Wel vet weer een keertje een Harry op tv ze komen zo weinig op tv haahah maar ik vindt deze wel de minste van de serie laat dan een andere deel zien het enige wat ik hier wel vet vindt is die vrouw Dorothea die is echt gewelidg maar verder is die wat minder nu niet denken want een man die harry niet leuk vindt heb je het mis want verder vindt ik de movie geweldig geweldig geweldig een dikke 12 okee
Kvind deze perkamentus wel beter, ik zag de oude niet alle dingen doen die JK Rowling in het boek beschrijft. Vooral in boek 6.
De film is te pruimen, hij is niet super, maar ook niet slecht. tenzij je natuurlijk de maar-in-het-boek-staat-het-anders argument opentrekt. Leer nou is boek en film gescheiden te houden, niet alles kan hetzelfde zijn.
en kom op, dat laatste half uurtje.. daar doe je het toch allemaal voor!!!
Richard Harris mag dan wel een statige, grote (Merlijnachtige) tovenaar neerzetten die perfect past bij de eerdere delen van de reeks. Ik vind Gambon meer passen in de Dumbledore uit de laatste boeken. Ik zie de hese Harris-versie niet een dik gevecht aangaan met Voldemort zoals nu Gambon deed of degene die de machtige Grendelwald versloeg.
Toentertijd met de eerste 4 delen was Harris perfect gecast, maar met deel 5,6,7 is Gambon waarschijnlijk de betere keuze. Ook omdat deze delen donkerder en "realistischer" zijn dan de sprookjesachtige eerste 2 delen, waarin alles mooi was en er ergens iets kwaads schuilde.
Ook het verleden van Dumbledore uit het laatste boek past meer bij het karakter dat Gambon neerzet. Als je dan alle 7 delen opnieuw bekijkt na het lezen van deel 7 is Gambon, voor mij, meer geschikt dan Harris was.
Oke, ik ben er gister geweest en ik heb er eigenlijk 3 hoofmeningen over: Film als verfilming, Film als in de serie films en de film als gewoon een film.
Film als verfilming: Teleurstellend, te veeld etails weg gehaald. En soms juist een paar onnodige dingen er weer erin. De film had met een halfuurtje langer veel beter kunnen werken. Zoals de stunt van de tweeling is in de boeken gemaakt zodat Harry met de Order kan praten, en nu alleen maar zodat je weet dat de tweeling weggaan.
Film als in de serie films: Ik vind de sfeer totaal niet lijken op de vorige delen. Een totaal andere camerawerk, montage, en toch een iets ander soort muziek.
Film als film: Op zich niet zo heel slecht, ik denk dat we nog wel wat van die Yates kunnen horen na zijn volgende Potter film. Zijn stijl vind ik alleen nog niet echt helemaal passen bij de boeken of andere films, maar goed. Misschien voor de niet Potter lezers een beetje saai en langdradig, maar daarom denk ik ook dat ze er iets meer in hadden mogen stoppen.
Qua acteren vind ik iedereen veel beter geworden, zelfs Micheal Gambon vind ik sterk verbeterd in Perkamentus. In het boek moet hij wat kalmer zijn, en dat was hij nu ook, vooral omdat hij ook minder in het verhaal kwam. Als hij zo blijft spelen is hij toch nog een waardige perkamentus.(Dumbledore)
Ik ben net geweest, en ik vond hem best leuk! Alleen ik miste enorm veel dingen die in het boek uitgebreid worden verteld, zoals:
- De liefde tussen Tops en Sirius
- De liefde tussen Harry en Cho (zo heette dat Chinese meisje toch?:P)
- De gedachten-lessen van Sneep
- De Wemel-tweeling
En nog wel meer. Aan de andere kant waren er ook goede punten:
- Goede acteerprestaties (alhoewel Perkamentus niet echt Perkamentus was)
- Verblindende special effects
- Prachtige decors
- Mooie shots
De volgende film zal beter zijn, aangezien dan de originele scenarist weer terug is (die ook deel 1,2,3 en 4 schreef)
Net deel 5 gezien en ik moet zeggen dat ik voor het eerst teleurgesteld ben dat een Harry-Potterfilm niet wat langer is gemaakt, om wat scenes en verhaallijnen meer uit te werken. Ik mis echt het grote verzet vanuit de hele school tegen Omber, dus ook vanuit de leraren en het vertrek van de tweeling vond ik ook maar matig. In het boek, wat voor de rest best donker en somber is, is dat hele verzet een enorm lichtpunt. Dit komt eigenlijk niet echt naar voren in de film. Ook het GROTE gevecht in het ministerie op het eind tussen de dooddoeners en de orde en Dumbledore's Army is maar matig. Dat was vrij snel voorbij in de film... (sinds wanneer kunnen dooddoeners vliegen ??? en jammer hoor dat het Atrium geen enkele rol speelt en je zelfs moet zoeken naar het beeld..). Daarnaast mis ik nog altijd de enige echte Perkamentus oftewel wijlen Richard Harris. Die Michael Gambon heeft volgens mij geen enkel boek gelezen van Harry Potter en ook niet gekeken naar de 1e twee films. Of hij kan gewoon totaal niet acteren, maar dat geloof ik niet.
Ik begin steeds meer te verlangen naar een Harry-Potterfilm geregiseerd door Tim Burton, dat moet toch echt een feest zijn. Misschien dat zijn lover Helena Bonham Carter (Bellatrix in de film, overigens enorm goed gespeeld!!) hem een paar elleboogstootjes in zijn zij kan geven?
Tijd voor deel 1 maar weer, zowel het boek als de film.
O enne wat betreft kinderboeken die gelezen worden door volwassenen, eddie1971:
ik vind dat kinderboeken sowieso altijd veel meer to the point zijn wat betreft levenswaarden en -normen en belangrijke onderwerpen. Binnen de echte volwassen literatuur wordt daar altijd zo enorm omheen gel#ld en moeilijk over gedaan. Ik hou niet van ergens omheen draaien en dingen mooier en interessanter maken dan ze zijn. Kinderboeken zijn in mijn ogen gewoon eerlijk en in dat opzicht meer volwassen dan elk ander boek.
Daarnaast vind ik het toppunt van volwassenheid; het kind in jezelf te durven uiten :9.
Onder druk van vrienden toch maar een keer mee naar de bioscoop.
eerste 5 min waren erg spannend, dus ik dacht dit kan wel een leuk avondje worden. Helaas zakt de film vevolgens helemaal in elkaar.
De school wordt idd geterroriseerd door een goed neergezette Omber, jeetje die vrouw wil je echt heel hard slaan. De lessen van Harry zijn leuk maar niet meer dan dat.
de order of the phoenix komt dan gelukkig in beeld, die zorgen voor wat leven in de brouwerij, wat vervolgens lijdt tot een leuk gevecht en dan... einde van de film. :|
al met al een vijf voor de vorm.
Note: Ben geen liefhebber van Harry en zal het dus ook niet worden.
Begin van de film is sterk. In hoog tempo wordt je door de eerste 100 pagina's van het boek getrokken. Vele korte scenes die voor mensen die het boek niet gelezen hebben wel eens iets te snel kunnen gaan. De suspense loopt door de hele film en komt door het goede acteerwerk goed over.
Het einde van de film is ook goed. Lucius en V.. hij-die-niet-genoemd-mag-worden zijn weer mooie momenten op het doek. De acties hier zijn goed uitgewerkt.
Het zwakke punt van de film zit hem in het middendeel. Te veel hak-op-de-tak. De schoolstructuur wordt niet gebruikt, de slijmballen worden genoemd maar niet als zijnde een zwaar examen waar veel voor geleerd moet worden (en Hermelien en anderene dus bijna overspannen raken). Het overblijven / oclementie lessen worden niet na schooltijd neergezet waardoor je niet de indruk krijgt dat dit zwaar is. De oclementie lessen hadden met korte scenes ook iets vaker getoond moeten worden waardoor duidelijk zou zijn geworden dat dit een behoorlijk aantal lessen was. De Kerst scene vind ik ook uit de lucht komen vallen. Lubbermans ouders hadden anders in beeld gebracht moeten worden, het is de basis voor het gedrag van Marcel en het afdoen met een paar zinnen is een gemiste kans.
Omber wordt heel goed gespeeld, dat moet echt gezegd worden. De tegenhanger van Omber, de grappen van de tweeling, komen niet echt uit de verf, in het boek zijn ze veel meer aanwezig, al is hun vertrek weer goed uitgevoerd.
Echt een gemis is het niet gebruiken van Luna (en haar vader). De scene waarin zij en Harry in het bos staan en waar Harry ontdekt dat er meer eenlingen op de school zijn is sterk (goed gecast !) maar de hoofdlijn uit het boek wordt niet gevolgd. De hetze tegen Harry (en Perkamentus) wordt in het begin wel goed neergezet maar de ommekeer wordt niet gebruikt. Out-of-the-blue worden echter ineens excuses aangeboden. Als deze film bijna 20 minuten korter is als de vorige twee films dan had deze verhaallijn met de ondergrondse krant er echt in gemoeten.
De geheime kamer lessen van Harry zijn goed in beeld gebracht en het plezier dat hij hierin heeft zijn na de Luna scene een goed contrast met het eenzame, vol woede en donkere begin.
De liefde van Tops voor Sirus had ook een scene kunnen krijgen omdat dit haar donkere gedrag bepaald voor de volgende film.
Conclusie: een goede film, een 7.5 waard maar met name in het middenstuk oppervlakkig. De nieuwe personages hadden hier meer diepgang kunnen krijgen zeker als je beseft dat de film korter is als de vorige, waar het boek veel dikker is.
Glennekeeeee
En ondanks dat m'n vorige reactie op de film de meest recente is wou ik toch nog een nieuwe recensie schrijven aangezien ik ze nu in sneltempo na elkaar aan het zien ben en dus de film beter in de volledige reeks kan plaatsen.
Zoals ik al aangaf begin ik dit deel van de reeks meer en meer te waarderen, daar waar ik in de bioscoop bij zowel dit deel, als de halfbloedprins, als part 1 met een onvoldaan gevoel bleef zitten omdat het teveel als voorbereiding leek te blijven. Nu kan ik deze film zeker als een losstaand deel bekijken.
Harry word zoals zovele keren tegengewerkt om terug te keren naar Zweinstein. Niemand geloofd de jongen dat Voldemort terug is, enkel Perkamentus, maar die probeert Potter zo veel mogelijk te vermijden. Hoofdtoneel van deze film is het ministerie, Een schitterend decor trouwens. De sterkte van deze film is vooral de grauwheid en de spanning/dreiging. Deze film is allesbehalve bombastisch en focust vooral op de opmars van beide zeiden. Enerzijds de dooddoeners (waar ik nog steeds niet van begrijp waarom Harry niet doorverteld dat vader Malfidus een volgeling is van Voldemort) en anderzijds de orde van de feniks. Het is een slimme manier van Rowling om leden uit de voorgaande delen terug te halen zoals Sirius Zwart, leraar Rupin en leraar Dolleman. We zien de focus ook meer verhuizen naar London, kwestie van de ravage groter te kunnen maken en anderzijds ook de kijker te doen geloven dat de toverwereld zelfs in de grootste steden ongemerkt zijn eigen leven kan leiden. Nieuwe blikvanger van deze film is Dolores Umbridge of Dorothea Omber. Imelda Staunton speelt deze rol met verve en heeft ook een misterieus kantje. Op zich gebeurd er weinig memorabels gedurende de film. Maar we zien wel een andere Harry Potter die langzaamaan veranderd van de terughoudende sullige jongen tot een leider voor de leerlingen. Die verantwoordelijkheid word belangrijk, zeker naar het einde van de film toe als de jongen zijn profetie ten horen krijgt. De finale is wel een waardige afsluiter van deze film. een voorproefje van wat nog komen mag maar meer dan sterk genoeg om op zichzelf te staan. Het heeft alles wat nodig is: actie, magie, duels, drama, confrontatie waarbij Perkamentus - Voldemort voor mij zelfs éen van de hoogtepunten is uit de gehele reeks. Je had het gevoel dat Perkamentus de man wel kon verslaan, later weten we ook waarom dit niet gebeurde. Dat de tegenstrijdigheid aan de goede kant in deze film al ten einde komt is misschien wel jammer. Want al die gecombineerde verhalen die de nodige spanning brachten zorgden ervoor dat dit 5e deel zowaar een soort van Thriller is geworden.
Harry Potter en de Orde van de Feniks is een aparte film uit de reeks die een beetje tussen de andere films valt. De film is donkerder en kleiner dan de Vuurbeker en zet de dreiging op voor Voldemorts opmars. Maar dat de Halfbloedprins dan weer een hele tijd veel lichter is en enkel voorspel bied zorgt ervoor dat dit 5e deel qua stijl nergens echt bijhoort maar wel belangrijk is voor de evolutie van Harry Potter en anderen. Door die eigenheid en kleinschaligheid zal het niet bij iedereen als sterk deel worden bevonden maar voor mij persoonlijk zeker wel.
8/10
Glennekeeeee
8/10
Olrik
Het verhaal is erg goed uitgewerkt en komt goed overheen met het boek en had erg spannend momenten.
Helena Bonham Carter was echt de perfecte keus voor het spelen van Beatrix van Detta en haar performance stal maar mijn mening de show, maar ook de andere acteurs hebben goed werk geleverd
Misschien was de film af en toe een beetje saai of langdradig, maar daar heb ik me niet echt aan geërgerd.
7,0 / 10
movieplanet124
mr. cinema2
Kvind deze perkamentus wel beter, ik zag de oude niet alle dingen doen die JK Rowling in het boek beschrijft. Vooral in boek 6.
De film is te pruimen, hij is niet super, maar ook niet slecht. tenzij je natuurlijk de maar-in-het-boek-staat-het-anders argument opentrekt. Leer nou is boek en film gescheiden te houden, niet alles kan hetzelfde zijn.
en kom op, dat laatste half uurtje.. daar doe je het toch allemaal voor!!!
Perkamentus vs. Voldemort FTW :~
akketa
Richard Harris mag dan wel een statige, grote (Merlijnachtige) tovenaar neerzetten die perfect past bij de eerdere delen van de reeks. Ik vind Gambon meer passen in de Dumbledore uit de laatste boeken. Ik zie de hese Harris-versie niet een dik gevecht aangaan met Voldemort zoals nu Gambon deed of degene die de machtige Grendelwald versloeg.
Toentertijd met de eerste 4 delen was Harris perfect gecast, maar met deel 5,6,7 is Gambon waarschijnlijk de betere keuze. Ook omdat deze delen donkerder en "realistischer" zijn dan de sprookjesachtige eerste 2 delen, waarin alles mooi was en er ergens iets kwaads schuilde.
Ook het verleden van Dumbledore uit het laatste boek past meer bij het karakter dat Gambon neerzet. Als je dan alle 7 delen opnieuw bekijkt na het lezen van deel 7 is Gambon, voor mij, meer geschikt dan Harris was.
LuCos
Film als verfilming: Teleurstellend, te veeld etails weg gehaald. En soms juist een paar onnodige dingen er weer erin. De film had met een halfuurtje langer veel beter kunnen werken. Zoals de stunt van de tweeling is in de boeken gemaakt zodat Harry met de Order kan praten, en nu alleen maar zodat je weet dat de tweeling weggaan.
Film als in de serie films: Ik vind de sfeer totaal niet lijken op de vorige delen. Een totaal andere camerawerk, montage, en toch een iets ander soort muziek.
Film als film: Op zich niet zo heel slecht, ik denk dat we nog wel wat van die Yates kunnen horen na zijn volgende Potter film. Zijn stijl vind ik alleen nog niet echt helemaal passen bij de boeken of andere films, maar goed. Misschien voor de niet Potter lezers een beetje saai en langdradig, maar daarom denk ik ook dat ze er iets meer in hadden mogen stoppen.
Qua acteren vind ik iedereen veel beter geworden, zelfs Micheal Gambon vind ik sterk verbeterd in Perkamentus. In het boek moet hij wat kalmer zijn, en dat was hij nu ook, vooral omdat hij ook minder in het verhaal kwam. Als hij zo blijft spelen is hij toch nog een waardige perkamentus.(Dumbledore)
The Watcher
Ik ben net geweest, en ik vond hem best leuk! Alleen ik miste enorm veel dingen die in het boek uitgebreid worden verteld, zoals:
- De liefde tussen Tops en Sirius
- De liefde tussen Harry en Cho (zo heette dat Chinese meisje toch?:P)
- De gedachten-lessen van Sneep
- De Wemel-tweeling
En nog wel meer. Aan de andere kant waren er ook goede punten:
- Goede acteerprestaties (alhoewel Perkamentus niet echt Perkamentus was)
- Verblindende special effects
- Prachtige decors
- Mooie shots
De volgende film zal beter zijn, aangezien dan de originele scenarist weer terug is (die ook deel 1,2,3 en 4 schreef)
boeliebab
Net deel 5 gezien en ik moet zeggen dat ik voor het eerst teleurgesteld ben dat een Harry-Potterfilm niet wat langer is gemaakt, om wat scenes en verhaallijnen meer uit te werken. Ik mis echt het grote verzet vanuit de hele school tegen Omber, dus ook vanuit de leraren en het vertrek van de tweeling vond ik ook maar matig. In het boek, wat voor de rest best donker en somber is, is dat hele verzet een enorm lichtpunt. Dit komt eigenlijk niet echt naar voren in de film. Ook het GROTE gevecht in het ministerie op het eind tussen de dooddoeners en de orde en Dumbledore's Army is maar matig. Dat was vrij snel voorbij in de film... (sinds wanneer kunnen dooddoeners vliegen ??? en jammer hoor dat het Atrium geen enkele rol speelt en je zelfs moet zoeken naar het beeld..). Daarnaast mis ik nog altijd de enige echte Perkamentus oftewel wijlen Richard Harris. Die Michael Gambon heeft volgens mij geen enkel boek gelezen van Harry Potter en ook niet gekeken naar de 1e twee films. Of hij kan gewoon totaal niet acteren, maar dat geloof ik niet.
Ik begin steeds meer te verlangen naar een Harry-Potterfilm geregiseerd door Tim Burton, dat moet toch echt een feest zijn. Misschien dat zijn lover Helena Bonham Carter (Bellatrix in de film, overigens enorm goed gespeeld!!) hem een paar elleboogstootjes in zijn zij kan geven?
Tijd voor deel 1 maar weer, zowel het boek als de film.
O enne wat betreft kinderboeken die gelezen worden door volwassenen, eddie1971:
ik vind dat kinderboeken sowieso altijd veel meer to the point zijn wat betreft levenswaarden en -normen en belangrijke onderwerpen. Binnen de echte volwassen literatuur wordt daar altijd zo enorm omheen gel#ld en moeilijk over gedaan. Ik hou niet van ergens omheen draaien en dingen mooier en interessanter maken dan ze zijn. Kinderboeken zijn in mijn ogen gewoon eerlijk en in dat opzicht meer volwassen dan elk ander boek.
Daarnaast vind ik het toppunt van volwassenheid; het kind in jezelf te durven uiten :9.
smakkie
OMG, serieus.
ik was al geen liefhebber van Harry Potter.
Onder druk van vrienden toch maar een keer mee naar de bioscoop.
eerste 5 min waren erg spannend, dus ik dacht dit kan wel een leuk avondje worden. Helaas zakt de film vevolgens helemaal in elkaar.
De school wordt idd geterroriseerd door een goed neergezette Omber, jeetje die vrouw wil je echt heel hard slaan. De lessen van Harry zijn leuk maar niet meer dan dat.
de order of the phoenix komt dan gelukkig in beeld, die zorgen voor wat leven in de brouwerij, wat vervolgens lijdt tot een leuk gevecht en dan... einde van de film. :|
al met al een vijf voor de vorm.
Note: Ben geen liefhebber van Harry en zal het dus ook niet worden.
HAMSTEG
Het einde van de film is ook goed. Lucius en V.. hij-die-niet-genoemd-mag-worden zijn weer mooie momenten op het doek. De acties hier zijn goed uitgewerkt.
Het zwakke punt van de film zit hem in het middendeel. Te veel hak-op-de-tak. De schoolstructuur wordt niet gebruikt, de slijmballen worden genoemd maar niet als zijnde een zwaar examen waar veel voor geleerd moet worden (en Hermelien en anderene dus bijna overspannen raken). Het overblijven / oclementie lessen worden niet na schooltijd neergezet waardoor je niet de indruk krijgt dat dit zwaar is. De oclementie lessen hadden met korte scenes ook iets vaker getoond moeten worden waardoor duidelijk zou zijn geworden dat dit een behoorlijk aantal lessen was. De Kerst scene vind ik ook uit de lucht komen vallen. Lubbermans ouders hadden anders in beeld gebracht moeten worden, het is de basis voor het gedrag van Marcel en het afdoen met een paar zinnen is een gemiste kans.
Omber wordt heel goed gespeeld, dat moet echt gezegd worden. De tegenhanger van Omber, de grappen van de tweeling, komen niet echt uit de verf, in het boek zijn ze veel meer aanwezig, al is hun vertrek weer goed uitgevoerd.
Echt een gemis is het niet gebruiken van Luna (en haar vader). De scene waarin zij en Harry in het bos staan en waar Harry ontdekt dat er meer eenlingen op de school zijn is sterk (goed gecast !) maar de hoofdlijn uit het boek wordt niet gevolgd. De hetze tegen Harry (en Perkamentus) wordt in het begin wel goed neergezet maar de ommekeer wordt niet gebruikt. Out-of-the-blue worden echter ineens excuses aangeboden. Als deze film bijna 20 minuten korter is als de vorige twee films dan had deze verhaallijn met de ondergrondse krant er echt in gemoeten.
De geheime kamer lessen van Harry zijn goed in beeld gebracht en het plezier dat hij hierin heeft zijn na de Luna scene een goed contrast met het eenzame, vol woede en donkere begin.
De liefde van Tops voor Sirus had ook een scene kunnen krijgen omdat dit haar donkere gedrag bepaald voor de volgende film.
Conclusie: een goede film, een 7.5 waard maar met name in het middenstuk oppervlakkig. De nieuwe personages hadden hier meer diepgang kunnen krijgen zeker als je beseft dat de film korter is als de vorige, waar het boek veel dikker is.